Jet-Lag doğuya giderken çok görülüyor
International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Hande Aygün, Jet-lag olarak bilinen rahatsızlığın, uzun süreli okyanus aşırı uçak yolculuklarında ortaya çıkan, rahatsız edici bir hastalık hali olduğunu belirtti, "Bu hastalık daha çok batıdan doğuya giderken görülüyor" dedi.
cumhuriyet.com.trInternational Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Hande Aygün, "Jet-lag'ı hafif atlatabilmek için yolculuk öncesi iyice dinlenmiş olmak, yolculuk öncesi ve sırasında bol sıvı almak ve yağsız hafif yiyecekler tüketmek, alkol tüketimini azaltmak gerekir. Bu arada Jet-lag'ın batıdan doğuya giderken daha çok görüldüğü unutulmamalı" dedi.
Uzakdoğuya gidiyorsanız ishale dikkat
Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan sağlık probleminin turist ishalleri olduğunu vurgulayan Aygün, bu hastalığın iyi yıkanmamış ve kirli sularla yıkanmış, açıkta satılan yiyeceklerden bulaştığını söyledi.
Afrika, Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde sıtmanın yaygın olduğuna dikkat çeken Aygün, bu hastalığın sivrisineklerle bulaştığını vurguladı.
Gelişmekte olan ülkelerden birine seyahat etmeyi planlayan kişinin gideceği yerde karşılaşabileceği risklere göre aşılar yaptırması gerektiğini ifade eden Aygün, tetanoz-difteri, sarıhumma, hepatit A, B, grip ve zatürre aşılarını seyahate çıkacaklara sıklıkla önerdiklerini kaydetti.