Jet Fadıl AİHM'lik oldu

Türkiye'de zamanaşımına uğrayan Jetpa davasının mağduru 21 Haziran'da başvurusunu yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Yargıtay’ın kamuoyunda “Jet Fadıl” olarak olarak bilinen Jetpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz’ün temyize götürülen “nitelikli dolandırıcılık suçunun zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılması” kararını onaması üzerine Jetpa mağduru Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Latif Yılmaz avukatı Acun Papakçı aracılığıyla yaptığı “21 Haziran 2010” tarihli başvurusunda, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) madde 6 ile korunan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinin” tespitini talep etti.

1962 Horasan doğumlu Almanya Bremen’de oturan Latif Yılmaz adlı Jetpa mağdurunun avukatı Papakçı başvuru dilekçesinde Bakırköy’de görülen ve zamanaşımına uğrayan Jetpa davasının 8 yıllık sürecini özetledi. Papakçı şunları kaydetti:

“Jetpa Holding Yönetim Kurulu Başkanı Memet Fadıl Akgündüz yurtdışında yaşayan binlerce insandan kendi kontrolünde bulunan; Almanya’da Jetpa International Marketing and Trading GmbH (Jetpa GmbH), İsviçre’de Jetpa International Marketing and Trading AG (Jetpa AG) şirketlerini kurarak ve bu şirketlerin adlarını kullanarak para toplamıştır. Daha sonra bu şirketlerin içi boşaltılarak iflas ettirilmişlerdir. Akgündüz hakkında nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği gerekçesi ile 2002 yılında iddianame hazırlanarak Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde E. 2002/614 sayılı dava açılmıştır. Yerel mahkeme yapılan yargılama sonucunda, sanığın yurtdışındaki şirketlerini paravan olarak kullanıp Türkiye’deki Jetpa Holding’e ve şahsi hesaplarına para aktardığı gerekçesiyle nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğine karar vererek hapis ve para cezasına hükmetmiştir. Dosyanın Yargıtay nezdinde yapılan incelemesi ise bazı müdahale talepleri hakkında bir karar verilmediği gerekçe gösterilerek yerel mahkemeye geri gönderilmiştir. Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi Yargıtay’ın bozma kararına uymuş ve dosyanın zamanaşımı nedeni ile ortadan kaldırılmasına karar vermiştir. Yargılama uzatılarak dosyanın zamanaşımına uğraması için bir bakıma ne gerekiyorsa yapılmıştır.”

AİHM’in yerleşik kararları uyarınca adil yargılama hakkının sınırı kabul edilen 7 yılın çoktan aşıldığına dikkati çeken Papakçı’nın başvurusunda, “Mahkemenin AİHS’nin ihlal edildiğine karar vermesi durumunda Latif Yılmaz’ın doğan tüm maddi ve manevi zararlarının Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından ödenmesine karar vermesini talep ediyoruz” denildi.

"İflas eden şirketi genel kurula çağırdı"

Hukukçu Papakçı AİHM’ye yaptığı başvuruda önemli bir ayrıntıyı aktardı: “Almanya’da kurulu Jetpa GmbH şirketi Jetpa Holding’in ortağı olup; Frankfurt am Main Asliye Mahkemesi’nin 72 HRB 44922 sayılı dosyası üzerinden göndermiş olduğu 02.02.2008 tarihli yazısında belirtildiği üzere FGG (Çekişmesiz Yargı İşleri Kanunu) 141/a maddesi uyarınca bu şirketin ticaret sicilinden kaydı silinmiştir. (EK6) Jetpa AG hakkında da 2001 yılında Liechtenstein’da iflas davası açılmış ve şirketin malvarlığının olmadığına 2007 yılında karar verilerek kaydı ticaret sicilinden silinmiştir. (EK7) Bu şirketlerin olmadığına ve kullanılmaları suretiyle nitelikli dolandırıcılık faaliyetlerinin devam ettirildiğine temyiz dilekçemizde ve beyan dilekçemizde yer verilmiş olmasına rağmen dava zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmıştır. Akgündüz’ün, tek yetkili olarak yönettiği Jetpa GmbH ve Jetpa AG şirketlerinin iflas ettiğini bilmemesi mümkün değildir. Buna rağmen Akgündüz tarafından her iki şirkete de Jetpa Holding’in 31.07.2009 tarihli genel kurullarına katılmaları için davet mektubu gönderilmiştir. Dolayısıyla varlığı o tarihte son bulmuş olan bir kişiye mektup gönderilmiş ve sanki iflasa dair bu konudan hiç haberdar değilmiş gibi genel kurul toplantıları yapılmıştır. Her iki toplantıya ve ardında gizlenen amaca Türk mahkemeleri bilerek kayıtsız kalmıştır.”