Jean-Luc Nancy'den Demokrasi dersi
İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve MonoKL Dergisi "Demokrasi ilkesi" üzerine felsefecileri bir araya getirdi.
cumhuriyet.com.trİstanbul Fransız Kültür Merkezi ve MonoKL Dergisi’nin önceki gün felsefi heyecanı çoğaltmak için düzenlediği etkinlikte, modern dünyanın sosyo-politik alanda en önemli kazanımlarından birisi olarak görülen “Demokrasi ilkesi” üzerine felsefeciler bir araya geldi. Çağımız felsefesinin en önemli isimlerinde Jean-Luc Nancy, İtalya’nın Cagliari Universitesi’nden Gabriella Baptist, Türkiye’den ise Ahmet Soysal, Önay Sözer ve MonoKL’den Volkan Çelebi’nin yer aldığı etkinliği Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi ve Nancy’nin Strasbourg Üniversitesi’nden öğrencisi Nami Başer çevirdi.
Nancy günümüzde liberalizmin bir aldatmacası, emperyalizmin bir aracı olduğu için eleştirilen “Demokrasi”yi ontolojik bir açıdan yeniden düşünmeye girişiyor; “Demokrasinin politik doğasını gerçekten anlamak için, ilk önce varoluşsal veya ontolojik açıklamasını yapmak gerekir. Demokrasi temel olarak tüm doğrudan ve dolaylı teokrasiye (bir kral-tanrı ve ilahi yasanın tanrısına) yabancıdır. Tüm demokratik olmayan yönetim biçimi açık ve örtük biçimde teokratiktir.” diyor.
“Klasik anlayışa göre üniversite düşünce özgürlüğünün yeri idi, şimdi ise bir üretim ve pazarlama yerini andırmaktadır” diyen filozofun bugüne ışık tutan pek çok önemli tespitini içeren konuşmaları MonoKL’nin gelecek sayısında yayımlanacak. Jean-Luc Nancy’nin “Demokrasi’nin Hakikati” adlı, etkinlikte “İle-olmak ve demokrasi” başlıklı konuşma metnini de içeren kitabı ve MonoKL’un uluslararası Jean-Luc Nancy özel sayısı da katılımcıların ilgisine sunuldu.
Etkinliği, Zeynep Direk, Melih Başaran, Sina Akşin, Tülin Akşin, Suna Ertuğrul, Sanem Yazıcıoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda öğretim üyesi, felsefeye ilgi duyan MonoKL okuru izledi.