Japonya'da gıda skandalı

Japonya'da daha önce de gündeme gelen gıda skandallarına bir yenisi daha eklendi. Skandal, bu kez de hastanelerde ve huzurevlerinde kullanılan bozuk pirinçlerin ortaya çıkması ile patlak verdi. Her yıl 770 bin ton civarında pirinç ithal eden Japonya'da böyle bir olayın meydana gelmesi, dünyanın gözlerinin Japonya'ya dönmesine yol açtı.

cumhuriyet.com.tr

Japonya'da bozuk pirinçlerin hastanelerde ve huzurevlerinde kullanıldığının ortaya çıkması yeni bir gıda skandalına yol açtı.

Japon hükümeti sözcüsü Nobutaka Maçimura, kimyasal ilaç kalıntısı ve küf çok yoğun olmadığı için bozuk pirincin şu ana kadar sağlık sorununa yol açmadığını, ancak tüketime uygun olmayan bu gıda ürününün hastane gibi yerlerde kullanılmasının ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Merkezi Osaka'da bulunan Mikasa Gıda şirketinin, olması gerekenden daha fazla kimyasal ilaç kalıntısı içeren, Çin'den ithal edilmiş 700 kilogram pirinci Nissin yemek şirketine sattığı kaydedildi.

Yemek şirketinin bu pirinci, aralarında hastaneler ve huzurevlerinin de bulunduğu 119 kuruluşa verdiği bildirildi.

Sözcü, sadece gübre ya da tutkal üretimi gibi sanayi alanlarında kullanılmaya uygun hububatın tüketim için satılmasından özür dileyen şirket hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.

Japonya'da daha önce de tatlıdan ete kadar pek çok gıda ürününde kalite ve yanlış etiketleme yüzünden skandallar patlak vermişti.

Japonya, tükettiğinden daha çok pirinç üretimine sahip olmasına rağmen, uluslararası ticaret anlaşmaları gereğince her yıl 770 bin ton civarında pirinç ithal ediyor.