Japonya'da devlet destekli çöpçatan partileri

Japonya'da doğum oranını artırmak için çöpçatan partilerine mali destek veriyor. 1899'da kayda başlandığından beri en düşük doğum oranına sahip Japonya gelecek 50 yılda nüfusunun üçte birini kaybedebilir.

cumhuriyet.com.tr

Japonya hükümeti geçen 60 yılda yarı yarıya düşen doğum oranını artırmak için çöpçatan etkinliklerinin destekliyor. Başbakan Shinzo Abe ülkede nüfusun düşünün tersine çevirmek için bütçeye ek 3 milyon yen (yaklaşık 65 bin TL) ek ödeneği tahsis etti.

Japonya dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip. Hükümet verilerine göre sadece 2013 yılında nüfus 244 bin azaldı.

Evliliği desteklemek ülke nüfusunu artırmak için hükümetin politika yapıcılarının çok önemli strateileri arasında.

Sonuç olarak yerel makamlar şimdi merkezi hükümete başvurarak evliliği desteklemek ve doğum oranını artırma projelerine 40 milyon yen (875 bin TL) mali yardım yapmasını istedi.

Çöpçatan etkinlikleri düzenleyen yerel yönetimler, genç bekarları romantik bir ortamda birbirleri ile tanıştırıyor. Tokyo'nun 800 km batısındaki Kochi kentinde bu etkinlikler şimdi çok yaygın.

Kochi yetkilileri taşradaki kafelerde kahve ve kek etkinlikleri düzenliyor, piyano eşliğinde romantik bir ortam kurarak evliliğin ve dolayısıyla doğum oranının artmasına çalışıyor.

Kochi Valisi masanao Ozaki "Şimdi sorunu ele almak için son şansımız. Ben genç çalışanların gelecekte böyle bir yükün altına girip girmeyecekleri konusunda endişeliyim" dedi.

Japonya eğer eğilim bu şekilde devam ederse gelecek 50 yıl içinde nüfusunun üçte birini kaybedecek. En erken Mart 2026'da sosyal güvenlik maliyeti gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 24.4'üne yükselecek.

Geçen yılın resmi rakamları doğum sayısının 1 milyon 30 bine düştüğünü gösteriyor, bu 1899'da kayıtlar başlamasından beri en düşük sayı.