Jandarmadan 'TEM' açılımı

Jandarma Genel Komutanlığı 6 ildeki terörle mücadele şube müdürlüklerini 81 ile yayacak.

cumhuriyet.com.tr

Jandarma Genel Komutanlığı teşkilat yapısında önemli bir değişikliğe giderek, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 6 ilde bulunan “Terörle Mücadele Şube Müdürlükleri”ni, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün polis teşkilatındaki gibi Edirne’den Kars’a; 81 ile yayacak. Jandarma emekli Albay Erdal Sarızeybek, bu gelişme için, “Polisteki TEM yapılanmasının bir benzeri olacak. Jandarma teşkilatını güçlendirecek bir adım” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye coğrafyasının yüzde 91’inde asayiş ve güvenliği sağlayan Jandarma Genel Komutanlığı’nın, organizasyon yapısındaki değişikliği Orgeneral Özel açıkladı. Özel, Silahlı Kuvvetler Dergisi’nin son sayısında konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Jandarma İç güvenlik birlikleri, standart kadro yerine görev alanının özellikleri ve sorumluluk bölgesindeki suç çeşitlerine göre farklı kadrolarda teşkilatlandırılmıştır. Terörle mücadelenin yoğun olduğu 6 ilde terörle mücadele şube müdürlükleri kurulmuştur ve bunların diğer il jandarma komutanlıklarında da kurulması planlanmaktadır.”

Terör uzmanı emekli Jandarma Albay Erdal Sarızeybek, Diyarbakır, Van, Şırnak, Hakkari, Tunceli ve Siirt illerindeki terörle mücadele şube müdürlüklerinin bütün ülke çapına yayılması ile ilgili olarak Cumhuriyet’e şu değerlendirmeyi yaptı:
 

TEM benzeri bir yapılanma

“Jandarma Genel Komutanlığı’nın şubeleri, personel, istihbarat, asayiş, harekat diye gidiyordu...Asayiş şubemiz hepsine bakıyordu. TEM’in asayişten ayrılması Jandarmanın uzmanlaştığını gösteriyor. Asayiş şube yalnızca, cinayet, gasp, hırsızlık gibi olaylarla ilgili çalışma yüretecek. Terörle mücadele şubesi yalnızca PKK değil, Hizbullah, El - Kaide gibi örgütlerle ilgili çalışmalar yürütecek. Böyle bir yapılanma Türkiye açısından oldukça önemli, Jandarma daha da etkili olacak. Polisteki TEM yapılanmasının bir benzeri olacak. Jandarma teşkilatını güçlendirecek bir adım.”

Sarızeybek, yeni kurulacak şube müdürlüklerinin istihbarat ihtiyacı ile ilgili olarak ise, “Terörle mücadele şubeleri kurulduğunda, istihbarat şube içindeki terörle mücadele birimleri ile koordineli çalışır. İstihbarat birimi bilgi toplar ve terörle mücadele şubesini operasyona sevk eder. İstihbaratı toplayan birimle operasyonu yapan birim ayrı olur” dedi.

Sınırlar devredilecek mesajı

Orgeneral Özel, Jandarma Genel Komutanlığı’nca korunan kara sınırların devredileceğinin sinyalini de verdi. Özel’in konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Sorumluluğumuza verilen kara sınırlarımızın güvenliğinin, yeni bir düzenlemeye gidilinceye kadar Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanmasına devam edeceğiz. Sınırların korunmasında, komuta - kontrol, keşif, gözetleme, erken ihbar - ikaz, fiziki emniyet sistemlerinin bütünleştirilmesi tesis edildikçe sabit karakol sayılarını azaltarak bu tesislerin elektronik gözlem istasyonlarına dönüştürülmesini ve hudutları öncelikle teknik yollarla takip etmeyi planlamaktayız.”