İzmirli arıcıdan patentli kovan
Menemen ilçesinde arıcılıkla uğraşan Hüseyin Avcı, deneyimleriyle geliştirdiği kovanı "Hüseyin'in arı kovanı" adıyla tescil ettirip patentini aldı
AA
Avcı, açıklamasında 34 yıldır aracılıkla uğraştığını, 2008 yılından bu yana da kovanının tasarımı üzerinde çalıştığını belirtti. Kovanı sürekli geliştirdiğini, ana arı, işçi arı ile petekli bal üretiminde kullanılan ve strafor malzemeden yapılan arı kovanının kışın meydana gelen arı ölümlerine son verdiğini anlattı.
Çalışmasını korumak amacıyla geliştirdiği arı kovanının patentini aldığını belirten Avcı, "Piyasada yabancı isimlere olan hayranlığa tepki olarak Türkçe bir isim olan 'Hüseyin'in arı kovanı' ismini verdim. Bu kovan üzerinde dünyada hiçbir kovanda bulunamayan kapama sistemi mevcut. Kilitleme sistemi ise dünyada bir ilk. Arıcılara strafor malzeme dediğimiz zaman çekinceleri oluyor. Rutubet yapmasından endişe ediyorlar. Bu soruna kendi tasarladığım ve kovanın alt kısmında bulunan havalandırma sistemi ile çözüm buldum" dedi.
Arı ölümlerinin büyük ölçüde görüldüğü arı kışlama sorunun tüm arıcılarda olduğunu hatırlatan Avcı şunları söyledi:
"100 kovanlık bir kolonisi olan arıcılar kış sonunda yüzde 20'lik bir zayiat veriyorlardı. Bu kovanı tasarlamamın başlıca nedeni bu zayiatı azaltmaktı. Bunu çok büyük bir oran ile başardım. Kışlama sonrasında en fazla yüzde 1'lik bir zayiat veriliyor. Bazı kovanlarda hiç kayıp yaşanmıyor. Kovan ile arıların bal verimliliği yüzde 50 oranında artıyor. Ayrıca arı çoğaltma işlemi daha hızlı yapılıyor."