İzmir'e tepeden bakış
Balçova'daki çeyrek asırlık teleferik tesisleri yenilenecek ve yılda 600 bin kişiye kenti yukarıdan seyretme imkanı verecek.
cumhuriyet.com.trİzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza AŞ Genel Müdürü Reha Pekerten, Balçova'daki 1974 yılında hizmete giren teleferiğin teknolojisinin eski olduğunu, bu nedenle uzun süre çalışmadığını, teleferiği hizmete almak için yeni bir ihale yapılacağını söyledi.
Teleferiğin yenilenmesinin ardından işletmesini yeniden Grand Plaza AŞ'nin yapacağını dile getiren Pekerten, kaliteli hizmet vereceklerini ve kar amacı gütmeyeceklerini ifade etti. Pekerten, yılda 600 bin kişiyi taşıyacak teleferiğin yeniden hizmete girmesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi politikası olduğunu ve İzmir'e çok şey kazandıracağını dile getirdi.
Teleferik ihale süreci
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri'nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığına kanaat getirerek TMMOB İzmir Şubesi'ne teknik inceleme yaptırdı. Bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ''sakıncalı'' olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. Söz konusu raporu değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avam proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 başında tesisleri kapattı. Teleferik tesislerinin onarımı için açılan proje ihalesine davet edilen şirketler ilgi göstermeyince, tesisler 1 yıl boyunca atıl kaldı. 2007 yılının Kasım ayında hizmete kapatılan teleferiğin proje ihalesi 2009 yılı yatırım programına alındı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından ''AB standartlarına'' uygun olarak baştan aşağı yenilenmesi planlanan teleferik, 7 Ocak 2010 tarihinde yapılacak proje ve yapım ihalesinin ardından başlayacak imalat çalışmalarıyla onarılacak. 460 iş gününde tamamlanması planlanan çalışmaların ardından İzmirliler, Dede Dağı'nın zirvesinde körfeze kuş bakışı piknik ve çay keyfini yeniden yaşamaya başlayacak.
Yeni tesiste neler olacak?
Teleferiğin 4 kişilik kabinleri, yerini 8 kişilik kabinlere bırakacak. Daha önce 400 kişi olan iniş çıkış kapasitesi, saatte 2 bin 400 kişiye çıkarılacak. Böylece 300 bin olan yıllık taşıma kapasitesi 500-600 bin kişiye ulaşabilecek. Otomasyon sistemi kurulacak. Halat çıktığında kabinler otomatik olarak duracak, anında müdahale söz konusu olabilecek. Kabinlerde havalandırma sistemi kurulacak. Pencereler açılmayacağı için atılan sigara izmaritleriyle yaşanan orman yangınları da önlenmiş olacak.
Tesisin girişindeki bilet holleri yenilenecek, çıkarılan yerli çelik halat yerine Avrupa standartlarına uygun halat takılacak. Tesisin çalışması için uluslararası güvenlik belgesi alınacak. Tesisin işletmesinin profesyonelce yapılması sağlanacak.