İzmir'de Zeytinyağı ve Şarap Fuarı açıldı
'Vinolive 2009 Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'' İzmir'de açıldı. Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Al Batsh, sektörde dünya 5'incisi konumundaki Türkiye'nin 1998 yılında ayrıldığı Konsey'e tekrar üyeliğinin çok yerinde olacağını belirterek ''Konsey, Türkiye'nin örgüte geri dönmesini memnuniyetle karşılamaktadır ve her tür desteği vermeye hazırdır'' dedi.
cumhuriyet.com.trİzmir'de ''Vinolive 2009 Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı'' açıldı.
Kültürpark fuar binaları 1 ve 2 nolu hollerde düzenlenen fuarın açılış törenine İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gürcistan'ın Acara Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Emzar Dzirkvadge ve Uluslararası Zeytin Zeytinyağı Konseyi Başkanı Jamal Al Batsh katıldı.
Törende konuşan Vali Kıraç, Türk tarımında önemli bir gelişme potansiyeline sahip olan ve dünya çapında rekabet gücü bulunan zeytin ve zeytinyağına özel önem verdiklerini söyledi.
İzmir'in zeytin ağacı varlığında 3'üncü, üretimde 2'nci sırada yer aldığını, 17 milyon adet ağaç varlığı ile 50 bin ton zeytinyağı üretiminin yapıldığını dile getiren Kıraç, ülkedeki zeytin üretiminin yüzde 14, zeytinyağı üretiminin yüzde 25'inin İzmir'de yapıldığını kaydetti.
İl Özel İdaresi'nden tarım sektörüne ayrılan kaynağın yarısına yakınının zeytine yönlendirildiğini kaydeden Kıraç, bu kaynaklarla son dönemde 4.2 milyon ağaç dikildiğini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ise küresel krize rağmen düzenledikleri tüm fuarlarda başarı elde ettiklerini, gelinlik, ayakkabı ve mermer sektörüne yönelik fuarlardan büyük övgü aldıklarını ifade etti.
Organik ürünler ve boatshow fuarlarına hazırlandıklarını dile getiren Kocaoğlu, ''Fuarcılıkta önceliğimiz kar elde etmek değil. Şimdi ilk hedefimiz Marble ayarında 5-6 fuar daha düzenlemek. Sonraki etapta ise her ay bir büyük fuar organize etmeyi amaçlıyoruz'' dedi.
Türkiye'nin konseye üyeliği
Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Al Batsh ise sektörde dünya 5'incisi konumundaki Türkiye'nin 1998 yılında ayrıldığı Konsey'e tekrar üyeliğinin çok yerinde olacağına inandığını belirtti.
Bu konuda Türkiye'nin bir başvurusunun bulunduğunu belirten Batsh, şunları söyledi:
''Konsey üyeleri bu başvuruyu inceleyip Türkiye'nin katılım şartlarını belirlemişlerdir. Türkiye'nin konsey bütçesindeki katılım hisselerinin sayısı 61 olarak tespit edildi. Türkiye, katılım belgelerini İspanya Dışişleri Bakanlığına sunar sunmaz tekrar üye olacaktır.
Konsey, Türkiye'nin örgüte geri dönmesini memnuniyetle karşılamaktadır ve her tür desteği vermeye hazırdır. Böylece zeytin yetiştiriciliğine ilişkin ulusal öncelikleri ve Uluslararası Zeytin Konseyi'nin bu alanda vereceği yardımları birlikte değerlendirebileceğiz.''
Batsh, 2008-2009 sezonunda, önceki yıla göre yüzde 9 artışla 2 milyon 866 bin 500 ton zeytinyağı üretileceğini ve önceki yıla göre yüzde 4 artışla 2 milyon 875 bin ton zeytinyağı tüketiminin gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini de bildirdi.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan ise programı nedeniyle fuara katılamayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile bugün Ankara'da bir görüşme yaparak Türkiye'nin Uluslarası Konsey'e katılımını karara bağlayacaklarını dile getirdi.
Fuar alanının 2 holünde, 12 bin metrekare alanda organize edilen fuara Almanya, Bulgaristan, Gürcistan, İtalya, Libya, Macaristan, Moldova, Romanya, Suriye, Tunus, Ürdün ve Yunanistan'dan 50 firma katıldı. Toplam 150 firmanın katıldığı fuarı 20'ye yakın ülkeden ziyaretçi bekleniyor.
Geçen yıl 15 bin metrekare alanda düzenlenen fuara 128 firma katılmış, fuarı 12 bin 993 kişi ziyaret etmişti.