İzmir'de doktorların '10 dakika muayene' eylemi sürüyor

İzmir'de, 22 gündür özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle, muayene için ayırdıkları süreyi 10 dakikaya çıkarıp, daha az hasta bakarak seslerini duyurmaya çalışan Devlet Hastanesi doktorları, Sağlık Bakanı'na, "Sayın Bakan, hekim olarak muayene için 3-5 dakikanın yettiği açıklaması yapsın, söz veriyoruz, eskisi gibi çalışmaya devam edeceğiz" çağrısı yaptı.

DHA

Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi'nde görevli doktorlar, 22 gündür özlük hakları ile çalışma koşullarının iyileştirilmesi, üzerlerindeki performans odaklı baskının kaldırılması talebiyle, her bir hastayı muayene için ayırdıkları süreyi 10 dakikaya çıkarıp, daha az hasta bakarak seslerini duyurmaya çalışıyor. İzmir Tabip Odası yöneticileri ve hastanede görevli doktorlar, devam eden uygulamalarıyla ilgili açıklama yaptı. Hastane bahçesindeki açıklamaya katılıp, 10 dakika muayene uygulamasına destek veren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Beyazıt İlhan, sağlıkta dönüşüm projesinin sağlığı ticarileştirdiğini ve çok sıkıntılar yarattığını söyledi.

Doktorların hastaya bu sistemde 3-5 dakikadan fazla ayıramadığını belirten Dr. İlhan, bu nedenle daha çok doktora gidildiğini ve daha fazla ilaç kullanıldığını belirtti.

NÜFUSTAN FAZLA ACİL SERVİS MÜRACAATI

Poliklinik muayenelerinde gerekli verimi alamadıkları için hastaların acil servislere başvurduklarına dikkat çeken Dr. Beyazıt İlhan, Türkiye'nin nüfusundan fazla acil servise müracaat edilen tek ülke olduğunu belirtti. 2014 yılında acil servislere 104 milyon başvuru olduğunu dile getiren İlhan "Alsancak Devlet Hastanesi'ndeki hekimler ülkeye örnek olacak bir çalışma yapıyor. Umarım Sağlık Bakanlığı hem sağlık çalışanlarının özlük haklarını iyileştirir hem de hastalara ayrılan süre artar. 10 dakika bile muayene için az ama Türkiye'de bu süre bile çok önemli" dedi.

HASTA SAYISI 150'Yİ BULUYOR

İzmir Tabip Odası Genel Sekteri ve Alsancak Devlet Hastanesi'nde doktor olan Mete Güzelant ise yaptığı açıklamada, şunları söyledi: "22 gündür performans baskısını reddederek 'hastalarımıza en az 10 dakika muayene süresi' uygulaması yapıyoruz. Çünkü biz hekimler hastamızı 3-4 dakikada muayene edemeyeceğimizi biliriz. Ancak muayene etmiş gibi oluruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği süre 20 dakikadır. Sağlık Bakanlığı randevu sistemine göre her 10 dakikada bir hasta sırası verilmektedir. Buna göre günlük muayene edebilecek hasta sayısı 36'dır. Ancak bu sayı 80, hatta 150'yi bulmaktadır" dedi. Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'na seslenen Dr. Güzelant Bakan'ın buna bir açıklama getirmesini, durumun normal olup olmadığını söylemesini istedi. Güzelant, "Eğer Sayın Bakanımız bir hekim olarak 'Evet, 3-5 dakika yeter' diye kamuoyuna bir açıklama yaparsa, söz veriyoruz, biz de eskisi gibi aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Bakan lütfen kamuoyu önüne çıkın ve bu açıklamayı yapın."

Sağlık Bakanlığı'nın hekimleri geçinebilmeleri için çok sayıda hasta bakmaya ve çok sayıda ameliyat yapmaya mahkum ettiğini savunan Dr. Güzelant, altı ayda 2. ve 3. basamak hastanelerinde yapılan poliklinik sayısının 150 milyon ve ameliyat sayısının 5 milyon olduğunu söyledi. Dr. Mete Güzelant, "Bu açıkça çıldırmış bir durumun ifadesidir. Türkçe açıklaması 'Sağlık Bakanlığı için her hasta puandır, sayıdır, paradır' demektir" dedi.

Dr. Güzelant, 35-40 yıllık bir hekimin maaşının 2 bin 500 TL olduğunu, emekliye ayrıldığında ise 2000 lira aldığını söyledi. Hakim, savcı yada albayın aldığı ücretin 7 bin-8 bin lira olduğunu, emekli olduklarında 5 bin lira aldıklarını dile getiren Dr. Güzelant, "Kimsenin ücretinde gözümüz yok. Ama maaşlarımızın üst düzey devlet memuru düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Sağlık Bakanı'na çağrı yapıyoruz. Lütfen çıkın ve bu ücretlerin doktorlar için uygun olduğunu açıklayın. Eğer siz böyle bir açıklamayı kendinize yakıştırırsanız biz de sesimizi çıkarmadan çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Dr. Güzelant, sağlık çalışanlarının ücretlerinin arttırılmasını talep etti.