İzmir sporu ve Atatürk Stadı

TSYD Kupası vesilesiyle Atatürk Stadı’na ilişkin de sesli düşünmek ve İzmir spor kamuoyunu düşündürmek istiyorum. Dikkatli okurlar hatırlayacaktır; önceki yazılarımdan birinde İzmir’in statlarının son durumunu kaleme almış, ancak Atatürk Stadı’na hiç değinmemiştim. Çünkü bu stat ayrı bir yazı konusu olmayı hak ediyordu. Önce önemli bir “İzmir markası” olan kupaya değineyim.

MUZAFFER AYHAN KARA


TSYD Folkart 47. Ege Kupası

TSYD İzmir Şubesi’nin Folkart ana sponsorluğunda düzenlediği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün katkıda bulunduğu TSYD Folkart 47. Ege Kupası maçları 6-9 Ağustos arasında Atatürk Stadı’nda oynanacak. İlk maç 6’sında Altay-Altınordu arasında, ikinci maç ise 7’sinde Menemen-Karşıyaka arasında oynanacak. Kazanan takımlar 9’unda finalde karşılaşacaklar ve kupa sahibini bulacak. Bütün maçlar 19.30’da oynanacak ve bielt fiyatları 10 TL. Böylece hem İzmirli futbolseverler özledikleri futbola doyacak hem de üçü Spor Toto 1. Lig’de, biri 3. Lig’de oynayan dört takım sezon öncesi son eksiklerini görme olanağı bulacaklar. Bu arada şu notu da düşeyim; turnuva ikinci etap kampına denk geldiği için İzmir’in Süper Lig’deki tek temsilcisi Göztepe katılamıyor. Geçtiğimiz yıllarda bir süre ara verilen bu değerli organizasyonu iki sezondur yeniden canlandıran TSYD İzmir Şube Başkanı Bahri Okumuş ve arkadaşlarını kutluyorum.

Atatürk Stadı ve Kompleksi

1971 Akdeniz Olimpiyat Oyunları için inşa edilen Atatürk Stadı 51 binlik olimpik bir stat ve görkemli bir futbol ve atletizm mabedi. Dahası, bir kompleks olarak bakıldığında sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin en önemli spor kompleksi. 1980’de İslam ülkeleri oyunları, 2005’te Universiad gibi uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Atatürk Stadı’nda IAAF ölçülerine uygun 10 kulvarlık atletizm pisti yer alıyor. Hemen stadın yanında da Sefa Aksoy Atletizm Pisti; portatif tribünlü sentetik çimli resmi maçların oynanabildiği iki adet Yan Sahası, 10 bin seyirci kapasiteli de bir kapalı salonu var. Stadın içinde ise muhtelif ölçülerde 13 spor salonu ve 25 soyunma odası ile Antrenörler Derneği Merkezi ve Futbol Hakemleri Derneği Lokali yanında atölyeler bulunuyor.

Komplekste ayrıca bakın daha neler var: Türkiye’deki tek kapalı atletizm pisti, kamp eğitim merkezi (otel), kapalı yüzme havuzu yeri (inşa edilmemiş durumda), Düğün salonu, engelli çocuklara yönelik eğitim merkezi, su deposu. Bunlar daha önce orada görev yapanlardan öğrendiklerim, belki atladıklarımız da vardır.

Dünyadaki örnekleri gibi olmalı

Şimdi bir görüş dolaşıyor ortada ve diyor ki; “Olimpik Atatürk Stadı yıkılsın ve yerine 40- 50 bin kapasiteli bir futbol stadı yapılsın”! Bendeniz de diyorum ki, evet, İzmir’in 15-25 bin arasında kapasitesi değişen yeni statları yanında tabii ki 50 binlik bir stada gereksinimi var ama Atatürk Stadı’nı yıkmak yerine gelin restore edip çağdaş donanımlarla takviye edelim ve hem futbola hizmet etsin hem de atletizme ve diğer branşlara. Hem stat hem tüm kompleks Gürsel Aksel ve Alsancak bittikten sonra restorasyona alınsın ve ileride büyük lig maçları ve milli maçlar da oynansın burada, diğer branşlar da yapılabilsin en kaliteli şekilde. İnanıyorum ki Atatürk Stadı belirtiğim şekilde restore edilip hizmete alındığında İzmir bir “spor kenti” niteliğini de kazanacaktır. Dünyada, Avrupa’da Atatürk Stadı’ndan çok daha yaşlı ve eklentilerle büyütülmüş statlar var hizmette olan. Maracana, Berlin Olimpiyat Stadı bunlara ilişkin aklıma ilk gelen örnekler. Dernek istediğim, Atatürk Stadı’na kıymayın efendiler. Spor, sadece futbol değildir. Bakın genç atletler ses getiriyor dünyada, bakın teniste Semra Aksu’lar geliyor. Kesmeyin onların önünü.