İYİ Parti’de çıkmaz

Akşener-Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından partide “olası kazancının ve kaybın ne olacağı” konusu masaya yatırılıyor.

SELDA GÜNEYSU

İYİ Parti, bir yanda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in görüşmesinin ardından yerelde CHP ile ittifaka yeşil ışık yakarken, diğer yandan “olası CHP - İYİ Parti ittifakının partiye kazancının ve kaybının ne olacağı” konusunu masaya yatırıyor.
CHP’nin, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için “Kürt seçmenlerin de oyunu almak üzere, İstanbul’daki bazı ilçelerde HDP ile de işbirliğine gitmesi durumunda”, iki parti arasında yürütülen bu çalışmaların AKP ve MHP kanadından gelecek “CHP ve İYİ Parti HDP’yle işbirliği yapıyor” açıklamalarıyla “kan kaybedebileceği” belirtilirken, İYİ Parti’nin “HDP ile adının yan yana asla anılmaması gerektiği” vurgulanıyor.  

<haber-dikey:1140231>

‘Her kesim için alternatif’

İYİ Parti, 24 Haziran seçimleri sonrasında rotasını yeniden AKP ve MHP tabanına kaydırmıştı. Hatta parti, Akşener’in grup toplantılarında, “Millet yararına olan her türlü önergeyi hangi parti getirirse getirsin Meclis’te destekleyeceğiz” açıklaması da kulislerde İYİ Parti’nin üstü örtülü “AKP’yle yol yürüyebileceğinin mesajı” olarak değerlendirilmişti. Kimi zaman CHP’ye de sert eleştirilerde bulunan İYİ Parti’nin yeniden CHP ile ittifak kurmasını seçmenlere anlatmakta zorluklar yaşayabileceği de ifade edildi. Bu nedenle İYİ Parti’nin “24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi CHP seçmeninin çoğunlukta olduğu kıyı bölgelerine hapsolan bir parti konumuna gelmesinden” de endişe duyuluyor. AKP ve MHP’ye en iyi alternatifin İYİ Parti olabileceği, “her ne kadar bazı illerde merkez sağ kökenli isimleri belediye başkan adayı olarak göstermeyi düşünse de CHP’nin, AKP ve MHP seçmenine hitap eden bir parti olmadığı” değerlendirmeleri de yapılıyor.

<haber-dikey:1142117>

MHP kanadından, CHP ve İYİ Parti birlikteliği için gelen “Şer İttifakı” nitelendirmesinin “Anadolu’da kabul gördüğüne” de dikkat çekilirken, CHP ile ittifakın “İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde İYİ Parti’ye oy kaybettirebileceği olasılığı” da gündemde tutuluyor. İYİ Parti’de, Ankara, İstanbul, Antalya, Manisa, Mersin, Balıkesir, Ordu gibi illerde CHP ile yapılacak birlikteliğin “İç Anadolu ve Karadeniz illerinde seçmenin tercihini MHP’den yana kullanabileceği” de konuşuluyor. Ayrıca İYİ Parti’de, CHP ile sadece iki ilde, Ankara ve İstanbul’da ittifak yapılması durumunda bile bu ittifakın diğer illerde de belirleyici olabileceğine dikkat çekiliyor.

Erozan: İttifak değil istişare

İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan da İYİ Parti ile CHP arasında ‘ittifak yapılmasının mümkün olamayacağını görüşmelerin ‘istişare’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Erozan, “İşbirliği veya ittifak yapıldığı şeklindeki haberler iktidara yakın basın organlarında çıkıyor. Milletvekillerimiz farklı illere giderek tarama yapacak. Hangi il ve ilçede kimlerle hareket edeceğimizin analizini yapacağız. Asla. İttifak diye bir şey yok. Bunu lugatımızdan çıkaralım. Biz genç, büyüyen ve iddialı bir partiyiz. Başka bir partinin koltuk değneği olmak istemiyoruz. Küçüğüz diye sanki büyükler aradaki farkı gidermek için bize ihtiyaç duyuyorlarmış gibi bir balon var” dedi.