İYİ Parti bildirgesinin varları ve yokları
İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in, “Milletimizle sözleşme” başlığıyla açıkladığı seçim bildirgesindeki vaatleri,14 Mayıs’ta, açıkladığı “cumhurbaşkanı adaylığı manifestosu”nun geniş tekrarı niteliğindeydi.
Ayşe SayınAnkara Spor Salonu’ndaki toplantıda Akşener, talihsiz bir olay da yaşadı ve bu nedenle de salona yaklaşık 45 dakika gecikmeyle gelebildi. Toplantıya katılmak için Samsun’dan gelen İl Başkanı Ömer Süslü ve beraberindeki milletvekili adaylarını taşıyan aracın kaza yaptığını ve yaralandığını bizzat Akşener duyurdu ve salondakilerden özür diledi. Akşener, bildirgeyi açıkladığı toplantının hemen ardından da Kırıkkale Devlet Hastanesi’ne giderek, yaralıları ziyaret edip, sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Kürsüye çıkarken üzgün olduğu gözlenen Akşener’in seçim bildirgesi ve aday tanıtım toplantısından dikkat çeken ayrıntılar şöyle:
-Tribünlerin dili: 10 bin 400 kişi kapasiteli salonda, etkinliği izlemeye gelen tüm partililere, Türk bayrağının renklerini simgeleyecek şekilde beyaz zemin üzerine kırmızı harflerle yazılmış “Meral Akşener” dövizi dağıtıldı. Akşener salona girdiğinde, salondakilerin tümü bu bu dövizi kaldırdı. Salonda Akşener için özel olarak hazırlanan, “Gözleri yıldız gibi kaşları hilal” şarkısının yanısıra Grup Ayna’nın “Ceylan” şarkısından uyarlama seçim şarkısı çalındı, Akşener de kürsüye bu şarkı eşliğinde çıktı. Söylemleri kadar kılık kıyafetiyle de seçmenlere mesaj vermeye özen gösteren Akşener, Türk bayrağını simgeleyen beyaz bluz-kırmızı ceketine ek olarak, boynundaki yazmasıyla dikkat çekti.
-Adayların dili: MHP’den DSP’ye kadar çeşitli kesimleri “merkez sağ” iddiasıyla İYİ Parti’de buluşturma hesabıyla yola çıkan Akşener’in salonda bulunan aday profili de buna uygundu. Eski ANAP’lı bakanlardan Ahad Andican, eski DSP’li bakanlardan Aydın Tümen, eski MHP’li, şimdi genel başkan yardımcısı Lütfü Türkkan, “Millet İttifakı”na giren Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Gültekin Uysal, dikkat çeken isimlerden bazılarıydı.
-Sessizlerin gücüne güven: Görüştüğümüz İYİ Parti yöneticileri, medya ambargosuna karşın, seçim sonucunu “sessiz çoğunluğun” belirleyeceği görüşünde. Sahadan izlenimlerini aktaran kimi milletvekili adayları, CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin CHP seçmenini toparlasa da Akşener’in Anadolu’da güçlü olduğu ve bunu medyanın yansıtmadığını dile getiriyorlar. Akşener’in ikinci tura çıkması durumunda ise “Erdoğan’ın şansı yok” görüşü seslendiriliyor.
-Bildirgenin varları, yokları: Akşener’in açıkladığı seçim bildirgesinde ağırlıklı olarak ekonomi, demokratikleşme, özgürlük vaatleri yer aldı. Cumhurbaşkanı adaylığı manifestosunda olduğu gibi, OHAL’in kaldırılması, parlamenter sisteme dönüş, 15 Temmuz sonrası kapatılan askeri liseler, harp akademileri, GATA’yı “yeniden faaliyete geçirme” vaatleri salondan büyük alkış aldı. Akşener’in “milletimizle sözleşme” adını verdiği seçim bildirgesinde merak edilenlerden birisi de özellikle cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde, oyları kritik önemde olan Kürt seçmene yönelik nasıl bir mesaj vereceğiydi. Ancak, gerek Akşener’in konuşmasında gerekse seçim bildirgesi kitapçığında Kürt sözcüğü hiç yer almadı. Bildirgede, “terörle mücadele”nin “hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü prensiplerinden taviz vermeden, fiziki güç bakımından ‘dengeli’ ve ‘orantılı olarak yürüteceğiz’ ifadesi dikkat çekti.
-Kadınlara vaatler: Akşener’in parti kuruluşu ve cumhurbaşkanı adaylığı sürecindeki en büyük destekçilerinin kadınlar olduğu kuşkusuz. Kadınların son yıllarda, çok hırpalandığını ve “artık yeter” dediğini vurgulayan Akşener, kadın politikalarının nasıl biçimleneceğini ise “Kadın yükselmezse alçalır vatan” ilkesini açıklayarak özetledi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın başına da “kadın” ibaresinin ekleneceğini, kadına yönelik şiddetin, cinsel ve ekonomik istismarın önleneceği sözü verdi.