'İyi niyetten yoksun değerlendirmeler'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eksen kayması tartışmalarına ilişkin olarak, bunları iyi niyetten, objektiflikten yoksun, konjonktürel değerlendirmeler olarak gördüklerini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Norveç'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kaldığı otelde basına yaptığı açıklamada, bunların tamamen konjonktürel şekilde yapılan değerlendirmeler olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ve dikkat ederseniz, Türkiye ne zaman çevre bölgelerinde aktif hale gelmişse, etki gücü artmışsa, bu tür tartışmalar özellikle başlatılmıştır. Biz bunları iyi niyetten, objektiflikten yoksun, konjonktürel değerlendirmeler olarak görüyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu,şunları kaydetti: "Türkiye Yunanistan ile çok kapsamlı anlaşmalar imzalarken eksen kayması tartışması olmuyordu da, Orta Doğu'da daha aktif rol aldığında mı oluyor. Türkiye, Suriye-İsrail görüşmelerini yürütürken eksen kayması yokken, şimdi Türkiye Gazze konusunda insani bir tutum aldığı zaman mı eksen tartışması oluyor. Türkiye Irak'ta Sunni grupları sürece sokarken Doğu'ya dönmüş olmuyordu da, şimdi Türkiye bölgede daha aktif rol aldığı zaman mı bu tartışmalar başlıyor. Türkiye AB sürecini kararlı bir şekilde Avrupa'daki bazı çevrelerin bütün caydırıcı adımlarına rağmen eksen kayması yaşamıyordu da, şimdi mi yaşıyor. Bunlar son derece gereksiz tartışmalardır."

Türkiye'nin dış politikasının, Türkiye'nin coğrafyası ve tarihine uygun şekilde çok boyutlu ve bütün bu unsurları kuşatan şekilde sürdürüleceğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin çok boyutlu dış politikasının ana unsurlarının başında AB ve NATO üyeliğinin geldiğini kaydetti. Türkiye'nin son yedi yıl içinde NATO'nun değişik bölgelerdeki barış koruma faaliyetlerine yaptığı katkıları ve AB sürecinde atılan adımları anımsatan Davutoğlu, "Türkiye'yi kendi coğrafyasına hapsetmeye çalışmak isteyenler, Türkiye'de eksen tartışması çıkarmaya çalışıyorlar" dedi. Bunların belli dönemlerde gündeme gelip, gittiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin politikalarının net olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin coğrafyası, tarihi ve bugüne kadar sürdüregeldiği ittifak ilişkilerinin bütünü içinde değerlendirilecek bütüncül bir dış politika takip ettiklerini kaydetti.

 

'Türkiye, Kırgızistan'da olaylarla ilgili en aktif tavır alan ülkelerden biri oldu'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk dış politikasında Orta Asya'ya dönük ilginin az olduğu gibi bir kanaatin kesinlikle temelden yoksun olduğunu söyledi. Norveç'te bulunan Davutoğlu, konuya ilişkin bazı köşe yazarlarının yorumlarının sorulması üzerine, bunun söz konusu olmadığını belirterek, söz konusu köşe yazarlarının herhalde Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaları ve çalışmaları takip etmediklerini kaydetti. Türkiye'nin Kırgızistan'da olaylar çıkar çıkmaz en aktif tavır alan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Davutoğlu, geçici yönetimin birinci başkan yardımcısı Almazbek Atambayev'in Türkiye'ye geldiğini, davet edildiğini hatırlattı. Taraflar arasındaki temaslarda Türkiye'nin etkin rol oynadığını ifade eden Davutoğlu, "Ancak kardeş bir ülkede her birisi soydaşımız, kardeşimiz olan gruplar arasında çıkan çatışmalarda Türkiye'nin çok daha dikkatli davranması gerekir" dedi.

Çatışmalar başladığında derhal bir kriz masasının kurulduğunu ifade eden Davutoğlu, hemen Türk vatandaşlarının tahliyesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını ve Türk vatandaşlarının salimen Türkiye'ye getirildiğini kaydetti. Gerekli bütün tedbirleri aldıklarını anlatan Davutoğlu, uluslararası toplumu harekete geçirdiklerini de anımsattı. "Orta Asya'ya ilgisizliğimiz gibi birşey söz konusu değil" diyen Davutoğlu, bölgeye yapılan ziyaretleri ve temasları hatırlattı. Davutoğlu, "Türkiye aynı anda en az üç beş bölgede, beş on olayı takip etmek gibi özel sorumlulukla karşı karşıyadır. Türkiye'nin bir bölgeye olan ilgisi diğer bölgeye olan ilgisini azaltmamaktadır. Özellikle Orta Asya'ya olan ilgimiz sürmektedir" dedi.

Bölgeye yapılan ziyaretleri anımsatan Davutoğlu, bunların Türkiye'nin Türk dünyasını ve Orta Asya'yı ihmal ettiği konusundaki iddiaları temelsiz kıldığını söyledi. Asya ile Avrupa'nın Türk politikasında ayrılmaz olduğunu belirten Davutoğlu, Orta Asya'nın ise Türk politikasının en asli unsuru olduğunu ifade etti. Davutoğlu, "Türk dış politikasında Orta Asya'ya dönük ilginin az olduğu gibi bir kanaat kesinlikle temelden yoksundur" dedi.

Norveç

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Norveç'in, Türkiye'nin yakın ilişkide olduğu önemli bir müttefik ülke olduğunu" belirtti. İlişkileri her alanda daha ileri düzeye getirmek istediklerini kaydeden Davutoğlu, iki ülkenin NATO bağlamında yakın ilişkisi olduğunu söyledi. İkili ilişkilerin siyasi bakımından sorunsuz olduğunu, ekonomik anlamda da geliştiğini belirten Davutoğlu, Norveç'in uluslararası alanda yumuşak güç olarak, Türkiye'nin son dönemde takip ettiği dış politikayla son derece uyumlu geçmişe sahip bir ülke olması sebebiyle istişarelerin artırılmak istendiğini söyledi.

Davutoğlu, işbirliğinin çeşitli bölgelerde barışa katkı yapacağını kaydederek, ortak bir dış politika perspektifinin geliştirileceğini anlattı. Davutoğlu, Norveç'in enerji tecrübesini Türkiye'ye taşımak istediklerini belirtti. Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü liderlerinin Norveç'e tasfiyesi konusuyla ilgili bir soru üzerine Davutoğlu, teröre karşı işbirliği konusunda Norveç ile yakın temaslar olduğunu, ancak bahsedilen tarzda bir konunun gündemde olmadığını belirtti.

 

Davutoğlu, Başbakan Stoltenberg ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Norveç'in başkenti Oslo'daki temasları çerçevesinde Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Başbakanlıktaki görüşmeden görüntü alınmasına izin verildi, ancak açıklama yapılmadı. Davutoğlu, daha sonra Oslo Forumu 2010-Arabulucular Toplantısı'na katılacak.

Nobel Barış Ödülü töreninin yapıldığı Belediye Sarayı'ndaki görüşmenin ardından, iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, açıklamasında, Türkiye ile Norveç'in diplomasiye öncelik veren dış politikalarının benzerlik gösterdiğini ve pek çok uluslararası konuda benzer görüşler taşıdığını söyledi. İkili ilişkilerin siyasi, ekonomik ve diplomasi alanında iyi düzeyde olduğunu kaydeden Davutoğlu, bu ziyaretle ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığını belirtti.

Davutoğlu, İran'a yaptırımlarla ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğunun altını çizerek, bu tür sorunlara diplomatik yollardan çözüm bulunmasını desteklediklerini ifade etti. Tahran anlaşmasıyla soruna diplomatik çözümün hedeflendiğine işaret eden Davutoğlu, bu anlaşmayla müzakereler için yeni bir fırsat penceresinin açılmış olduğunu söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin müzakereleri sürdürmek istediğini, anlaşmanın geçerli olmasının önemli olduğunu kaydetti. Anlaşmaya destek vermek üzere BM'de "Hayır" oyu kullandıklarını belirten Davutoğlu, BM kararından sonra İran'ın açıklamalarını anımsatarak, bundan sonra hep birlikte müzakerelerin yeniden başlatılması için çalışılması gerektiğini belirtti. Store de aynı soru üzerine, Norveç'in BM'nin aldığı kararı "not ettiğini" söyledi.

Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren konvoya saldırısıyla ilgili soru üzerine de, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin geleceğinin İsrail'un tutumuna bağlı olacağını bildirdi. Türkiye'nin tutumunun açık olduğunu söyleyen Davutoğlu, İsrail'in uluslararası sularda sivil bir konvoya saldırmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu hatırlattı. Konuyu araştırmak üzere uluslararası bir komisyon kurulmasının önemine işaret eden Davutoğlu, sadece ulusal bir komisyonun kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Davutoğlu, uluslararası, şeffaf ve objektif bir komisyonun gerekli olduğunu, BM Genel Sekreterinin önerisini kabulün süreçte önemli olacağını ifade etti. Davutoğlu, uluslararası yasalara uymanın önemine vurgu yaparak, aksi halde kaos çıkabileceğine dikkati çekti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail'in uluslararası komisyonu kabul etmemesi durumunda, Türkiye'nin saldırıda hayatını kaybedenlerin haklarını arayacağını ve kendi kararlarını alacağını kaydetti. Store de basın toplantısında yaptığı açıklamada, iki ülkenin yakın işbirliği içinde olduğunu belirterek, görüşmede ikili ilişkiler, Orta Doğu, Afganistan ve BM konularını ele aldıklarını söyledi. Norveç Dışişleri Bakanı Store, Gazze konvoyunda bulunan Norveç vatandaşlarına yapılan yardımdan dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.