İyi ki doğdun Louis Braille
Louis Braille’ın şanssızlığı milyonlarca kişinin dünyasını aydınlattı. Kendi adıyla anılan körler alfabesinin buluşçusu, bundan iki yüz yıl önce 4 Ocak’ta dünyaya gelmişti. Küçük Louis babasının atölyesinde gözünü yaraladığında henüz üç yaşındaydı. Enfeksiyon ikinci göze de geçince Louis görme yetisini tamamen kaybetti. Louis körlüğüne rağmen on yaşına kadar köy okuluna devam etti.
cumhuriyet.com.trOn yaşından sonra Paris’teki Kraliyet Körler Enstitüsü’nde öğrenim görmeye başlayan Braille, burada geceleri ucu sivri bir aletle yumuşak bir tahta üzerinde çalışarak 63 farklı kombinasyon olasılığına sahip altı noktalı sistemi keşfetti.
Tüm dünyada hâlâ en kullanışlı körler alfabesi olarak kabul gören Braille alfabesini on altı yaşında tamamlayan mucit, bu fikre Charles Barbier isimli bir subayın gizli yazışma sistemiyle ulaşmıştı. Askerler bu yazıyla geceleri bile haberleşebiliyorlardı. Braille bu sistemi geliştirerek altı noktaya düşürdü ve bu noktaları oluşturulan işaretleri parmaklarla “okunur” hale getirdi. 1852 yılında tüberküloz yüzünden yaşamını yitirdiğinde henüz kırk dört yaşındaydı. Braille ölümüne dek kendi okulunda öğretmenlik yaptı. Birçok buluş gibi onun buluşunun değeri de daha sonraları anlaşıldı ve külleri 1952 yılında Paris Pantheonu’na bırakıldı.