İyi hazırlanan kazanır

YGS’de elde edilen puanlar ve başarı sıraları tek başına belirleyici değil. LYS sonuçları, adayı çok ileriye de taşıyabilir, geriye de düşürebilir.

Figen Atalay/Cumhuriyet

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) elde edilen puanlar değil yapılan netler, adayın MF, TM, Dil veya TS puanlarını etkileyecek. Yerleştirme puanları oluşurken, YGS, LYS netleri ve diploma notundan elde edilen Ortaöğretim Başarı Puanı geçerli olacak. Ham puanlar için YGS ve LYS’den elde edilen netler etkili ve oranlar yaklaşık olarak yüzde 40 YGS, yüzde 60 LYS netleri olarak gerçekleşecek.

Yani YGS’de elde edilen puanlar ve başarı sıraları tek başına belirleyici olmayacak. Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları, üniversite adaylarını çok daha ön sıralara da taşıyabilir, YGS sonucundan daha geriye de düşürebilir.

Bilfen Liseleri Eğitim Başkanı Nihat Akbaş, ‘’Bu nedenle kalan sürede adayların LYS’lere çok sıkı çalışmaları gerekmektedir. Çünkü LYS’den sonra herkes yeniden sıralanacak ve bu sınava iyi hazırlananlar öne geçeceklerdir. Hangi konulardan eksikleri olduğu belirleyip o konulara çalışıp test çözsünler. LYS denemeleri çözmek ve yapamadıkları soruların konularını tekrar etmek ve soru çözümlerini gerçekleştirmek önemli. Ayrıca LYS’de her testin belirli bir sürede yapılması ve diğer teste geçilmesi nedeniyle sınav sırasında hız ve tempo çok önemli olduğu için süreli test çözümleri yapmak olumlu olacaktır’’ dedi.

 

Önce iyi karar verin

YGS’de en az bir puan türünden 180 ve üzeri alan tüm adayların tüm LYS’lere başvuru yapabileceğine dikkat çeken Aktaş, adaylara hangi LYS’lere başvurmaları konusunda şu önerilerde bulundu:

“Ancak adayın, hazırlığını yapmadığı, lise eğitimi sırasında seçmediği dersleri kapsayan sınavlara girdiğinde bilgisi yeterli olmadığından sınav anında morali bozulabilir, asıl sınavları için bu olumsuz durum yaratabilir. Bir yandan da aday istediği programa yerleştikten sonra yatay geçiş, çift anadal, yandal yapmak istediğinde adayın o programın aldığı puan türünde kendi puanının oluşmuş olması gerektiği bilgisini de göz önünde bulundurarak başvuracağı sınavlara karar vermelidir.’’

 

İlave bir sınava daha girmek avantajlı

Kültür Temel Liseleri rehberlik ve eğitim koordinatörü Salim Ünsal, adayların hedefledikleri bölüm için girmeleri gereken sınavlar dışında ek bir sınava daha katılmalarının avantaj sağlayacağını söyledi. Ünsal’ın üniversite adaylarına başvuru için önerileri şöyle: “Öğrenciler farkında değil son 3 senedir ÖSYM girilmeyen sınavların standart puanını 0 olarak kabul ediyor. Adaylar, hangi bölümleri seçmek isterlerse o bölümlere etki eden sınavlara katılmak istiyor. Fakat bazı testler bir puan türünü, bazı testler birden çok puan türünü etkiliyor. YÖK yatay geçiş olanaklarını da genişletti. Artık kendi bölümü olması koşulu yok, öğrenci eğitim hayatının istediği zamanında, başka bir bölüme geçiş için başvurabilir. Bu da sınavlarda elde edeceği performansa bağlı olacak. Sözelci öğrenci, girmek zorunda olduğu edebiyat-coğrafya ve sosyal sınavlarına ilave olarak matematik sınavına da girdiği takdirde TM’den de puanı doğru ve düzenli olarak hesaplanır. Sayısalcı bir öğrenci, Edebiyat- coğrafya sınavına girerek TM puanını artırabilir. Bunlar,öğrenciye tercih zamanında da tercih yelpazesini genişletme rahatlığı sağlar. Bazı adaylar bölüm kararı vermiş değiller, tek bir puan türüyle kendilerini kısıtlamamış olurlar.

 

YGS ne işe yarar?

- YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayanların bir yükseköğretim programını tercih etme (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç) hakkı bulunmuyor.

- YGS’de 140.000- 179.999 arası puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu önlisans programları ile bazı açık öğretim programlarını tercih edebilecekler.

- YGS’de 180 ve üzeri puan alan adaylar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını hem de YGS ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

- Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlere başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir.