İÜ'de skandal: Müftülüğe serbest çevrecilere yasak

Türkiye’nin en eski botanik bahçelerinden biri olan ve müftülüğe devredilmesinin ardından tahliyesi gündeme gelen İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’ni gezmek isteyen çevre aktivistleri ve yurttaşlar ilaçlama engeliyle karşılaştı.

Hazal Ocak

Bahçeye giriş binası da barikatlarla kapatıldı. Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen Alfred Heilbronn tarafından kurulan Türkiye’nin en eski, dünyanın ise en saygın botanik bahçelerinden biri olan, 1995’te sit alanı ilan edilen ve içindeki bitkiler yerinde korunması gerekli tabiat varlıkları olarak tescillenen İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin 2015 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiği ortaya çıkmıştı. Daha sonra İl Müftülüğü botanik bahçenin tam olarak nasıl kullanılacağına dair somut bir bilgi vermemişti. Geçen haftalarda tahliye işlemi için düğmeye basıldı. Bahçe için yeni bir yerin tahsis edilmemesi üzerine CHP’liler ve yurttaşlar da geçen günlerde Botanik Bahçesi’ne giderek incelemelerde bulunmak istedi. Ancak CHP’liler ve yurttaşlar “Rektörlüğün talimatı var” denilerek içeriye alınmadı. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’nin tahliyesine ilişkin tepkilerin ardından yaptığı açıklamada “Eğitim ve bilimsel amaçlı olarak kullanılmaya devam edileceleceğini sadece binaların boşaltılacağını” ifade etti.

Hocaların bile haberi yok

Bunun üzerine çevre aktivistleri ve yurttaşlar botanik bahçeyi ziyaret etmek için dün tekrar bir araya geldi. Ancak yine bahçeyi gezemedi. Bahçenin kapısına barikat konuldu ve kapıda çok sayıda polis yer aldı. Beyaz bir kâğıta yazılan “İstanbul Üniversitesi Alfred Heilborn Botanik Bahçesi’ne ilaçlama ve bakım nedeniyle geçici süreyle ziyaretçi kabul edilmemektedir” yazısının kapının girişine asılmış olması dikkat çekti. Yurttaşların resmi internet sitesinde ilaçlama ilanının neden duyurulmadığına ve bahçenin ne zaman ziyarete açılacağına dair sorularını ise güvenlik görevlileri yanıtlamadı. Kapının önünde açıklama yapan Politeknik Yönetim Kurulu Başkanı inşaat mühendisi Ersin Kiriş, “Bu bahçenin geleceğinden endişe eden mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları olarak bahçeyi gezmek için çağrı yapmıştık ama bugün tarihli garip bir ilanla karşılaştık. İçerideki hocaların bile haberinin olmadığı bir ilaçlamadan söz ediliyor. Bunlar bizim tedirginliğimizi her geçen gün daha da arttırıyor” dedi. l