İttifakta erteleme yok
CHP, ittifak görüşmelerinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinin pazartesiye kadar ertelenmesi istedi, ancak AKP ve MHP kabul etmedi. İki parti, yasa önerisini haftaya Meclis Genel Kurulu’ndan geçirmek istiyor.
Emine KaplanAKP ve MHP, CHP’nin ittifak ve seçim mevzuatında değişiklik öngören yasa önerisinin TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinin pazartesiye kadar ertelenerek raporlarının değerlendirilmesini istemini kabul etmedi.
Komisyonda görüşmelerine devam edilen yasa önerisi dün kabul edildi. CHP heyeti, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile yaptığı görüşmede, ittifakla ilgili yasa önerisinin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerinin pazartesiye kadar ertelenerek, Meclis dışındaki siyasi partilerle yaptıkları değerlendirmelerin ardından hazırladıkları rapordaki önerilerin dikkate alınmasını istedi. Ancak AKP ve MHP kanadında bu öneri kabul görmedi. Yasa önerisini, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’ndan geçirmek isteyen iki parti, Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarını devam ettirdi. Komisyonun dünkü toplantısında öneri kabul edildi.
Görüşmeler sırasında söz alan HDP’li Erol Dora, siyasi partilerin seçimlere katılmasıyla ilgili olarak Türkiye’deki antidemokratik uygulamaların Avrupa ülkelerinde olmadığına dikkat çekerek, bazı ülkelerden örnekler verdi. Dora, “Seçmen iradesinin doğru, hakkaniyet ölçüleri içinde temsil edilmesini arzuluyorsak engellerin biran önce mevzuattan ayıklanmalıdır” dedi. CHP’li Uğur Bayraktutan da partisinin seçim güvenliğiyle ilgili olarak siyasi partilere yaptığı ziyaretlerle ilgili bilgi verirken, CHP’nin AKP’ye sunduğu raporu ve 18 öneriyi komisyonda okudu. Muhalefet milletvekillerinin ‘sandık alanı’ kavramının kaldırılmasıyla bu alana silahla girilmesi ve parti propagandası yapılmasına ilişkin yasakların da kaldırıldığını söylemeleri üzerine AKP’li Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, konuyla ilgili yasakların sandık çevresiyle ilgili maddeye taşındığını söyledi. Görme engelli seçmenin oy kullanmadaki zorluklarının gündeme getirilmesi üzerine YSK temsilcisi Ayhan Okurer, braille alfebesiyle oy pusulası basılması için yasa değişikliği gerektiğini, bu nedenle bugüne kadar konuyla ilgili gelen taleplerin karşılanamadığını söyledi. HDP’nin siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatlarında kadınların daha çok temsil edilebilmesi gerekçesiyle ‘eş başkanlık’ getirilmesi yönündeki önergesi de kabul edilmedi