İtfaiyeci eylemine polis müdahalesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Bimtaş A.Ş bünyesinde çalışan itfaiyecilerin özlük haklarının iyileştirilmesi istemiyle yaptıkları eylem sırasında, polis biber gazı kullanarak ve tazyikli su sıkarak müdahalede bulundu.
cumhuriyet.com.trİstanbul Fatih Saraçhane'deki parkta toplanan Belediye-İş Sendikası'na üye işçiler, buradan caddenin karşı tarafında yer alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına yürümek istedi.
''İtfaiye yanıyor, İstanbul nerede?'', ''İstanbul, itfaiyene sahip çık'' şeklinde sloganlar atan ve yürüyüş yapmakta ısrar eden grup, polis barikatını zorlayınca arbede çıktı.
Arbede sırasında polis, gruba biber gazı kullanarak ve tazyikli su sıkarak müdahalede bulundu. Müdahaleye ''İşçilere kalkan eller kırılsın'', ''PKK'lı değiliz itfaiyeciyiz'' diyerek sloganlarla tepki gösteren grubun yürüyüşüne daha sonra izin verildi.
Belediye önüne ulaşan grup adına bir basın açıklaması yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, itfaiyecilerin demokratik bir şekilde seslerini duyurmak için toplandıklarını ifade ederek, ''Bu tabloyu yaşamak istemezdik'' dedi.
Hükümetin itfaiyeciler de dahil tüm çalışan kesime karşı hasmane bir tutum içinde olduğunu savunan Büyükkucak, IMF ve Dünya Bankası'nın dayattığı programları aynen uygulayan hükümetin çalışanlarına büyük baskı yaptığını iddia etti.
Belediye-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol da itfaiyecilerin canlarını ortaya koyarak İstanbul halkına hizmet verdiklerini dile getirerek, ''Buraya terör estirmeye, zarar vermeye gelmedik. Bize bu yapılanı kınıyoruz'' dedi.
Erol, 2 yıldır sendikal mücadele veren itfaiye çalışanlarının bundan sonra da demokratik haklarını kullanarak, sendikal ve diğer haklarını aramaya devam edeceklerini kaydetti.
Basın açıklaması
Grup adına basın açıklamasını okuyan Belediye-İş Sendikası İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Nihat Altaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 7 Aralık'ta yaptığı İstanbul İtfaiyesi hizmet alım ihalesini Bimtaş'ın kazanamadığının açıklandığını söyledi.
İhaleye fesat karıştırıldığını öne süren Altaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ''itfaiyeyi çalışanıyla birlikte satmaya çalıştığını'' savundu.
Altaş, İhale Komisyonunun ihaleyi kimin aldığını açıklamadığını, 2 yıldır sözleşmeli itfaiye elemanı olarak çalışan eğitimli ve profesyonel 930 işçinin akıbetinin 31 Aralık 2009 tarihinde sona erecek sözleşmeden sonra ne olacağının bilinmediğini ifade eden Altaş, ''Değerli İstanbul halkı itfaiyeniz satılık, satıldı'' dedi.
Sendikal örgütlenmelere karşı şirketlerin değiştirildiğini, böylece hem örgütlenmelerin dağıtıldığını hem de yandaş şirketlere para kazandırıldığını ileri süren Altaş, şöyle devam etti:
''İstanbul'un ortasında uluslararası havaalanı yolunda sel baskınından hayatını kaybedenlerin, selde insanların kaybolduğu bir şehirde yaşıyoruz. Ve bu olaylara müdahale eden itfaiyeciler artık huzursuz. Bu kurumda son 6 ayda 2 itfaiyeci hayatını kaybetti. Kaza, yangın, sel gibi olaylarda hem itfaiyeciler hem de halktan ölümlerin artacağı konusunda endişelerimizi var.''
Altaş, itfaiyecilerin yaptıkları iş gereği kadrolu olmaları gerektiğini vurgulayarak, bir iki gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne karşı 2 ayrı dava açılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.
Basın açıklamasından sonra yeniden parka giden grup, burada bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.