"İtalya'daki deprem Türkiye'yi etkilemeyecek"
İtalya'da meydana gelen 6,3'lük deprem, 1999'da büyük bir deprem yaşayan Marmara Bölgesi'ni de korkuttu. Uzmanlar İtalya'da meydana gelen depremin aynı zon üzerinde olmasına rağmen Türkiye'yi etkilemeyeceğini belirtiyor.
cumhuriyet.com.trTürkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı ve İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İtalya'daki depremin, aynı zon üzerinde bulunmasına rağmen Türkiye'yi etkilemeyeceğini savundu.
Prof. Dr. Ercan, İtalya'da meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremi değerlendirken Kuzey Anadolu fay kırığının batıdaki devamının İtalya'ya kadar uzandığını belirtti.
İtalya'da geçmişte çok yıkıcı depremlerin olduğunu anımsatan Prof. Dr. Ercan, şöyle konuştu:
''Kuzey Anadolu kırığı, nasıl Anadolu'da devingen ise geçmişte İtalya'da da önemli depremler oluşturmuştur. Biz bunu 'Alp-Himalaya kuşağı' diye adlandırıyoruz. Bir ucu Alp, bir ucu Himalaya, Adriyatik'ten geçiyor. Bu kuşak boyunca dalma-batma zonları, aynı zamanda doğu batı ve kuzey batı, güney doğu doğrultusunda ana kırıklar oluşturuyor. Bu ana kırıklar boyunca 7,6 büyüklüğüne kadar depremler olabiliyor.''
"Gergin birikimin işareti"
Prof. Dr. Ercan, İtalya'daki depremin, Türkiye'yi etkilemesinin mümkün olmadığını, buna ilişkin hiçbir verinin de bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''İtalya'daki depremin, aynı zon üzerinde bulunmasına rağmen, Türkiye'yi etkilemesi söz konusu değildir. Marmara'da, 1999 depreminden beri dinginlik sürüyor, şu anda bir deprem olacağına ilişkin herhangi bir jeofizik bulgu yok. Ancak Türkiye'de batı Anadolu'da deprem kaynaşmaları yoğun şekilde sürüyor. Bu gerginlik birikiminin işareti.''
İstanbul'u da etkilemesi beklenen olası deprem ve meydana geliş tarihine ilişkin yapılan tahminlere de değinen Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti:
''Bunların hiçbir bilimsel kanıtı yok. Depremde tarih verilemez. Bu konuda 15 tane jeofizik parametreyi ölçersiniz, onların da 9'u çakışıyorsa yorum yaparsınız, ama tarih veremezsiniz, bu saçmalıktır. Bu yöndeki açıklamaları bilim adamlarının yapması, açıklamanın bilimsel olduğu anlamına da gelmez. Çünkü tarih vermek bilime ve bilimselliğe aykırıdır. Deprem çığırtkanlıkları herkese zarar verir, kimseye yarar getirmez.''