İtalya'da medyaya baskı tartışmaları sürüyor

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Silvio Berlusconi hakkında devlet televizyonu RAİ'ye baskı yaptığı iddiasıyla açılan soruşturmanın ardından yargı ile Adalet Bakanlığı arasında yaşanan gerilimle ilgili olarak, Yüksek Yargı Kurulu (YYK) başkanı sıfatıyla yaptığı açıklamada, "Soruşturmaya da teftişe de saygı gösterilmeli" uyarısında bulundu.

cumhuriyet.com.tr

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Puglia bölgesindeki Trani Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın da Adalet Bakanı Angelino Alfano'nun olayla ilgili teftiş amacıyla ilgili savcılığa müfettiş göndermesinin de yasal ve doğal olduğunu hatırlatarak, "Soruşturmanın bağımsızlığı da Adalet Bakanlığının kendi yetkileri dahilinde bağımsızca müfettiş gönderebilme hakkı da saygıyla karşılanmalıdır" ifadesini kullandı.

Napolitano, 28-29 Mart'ta İtalya'daki 20 bölgenin 13'ünde yerel seçim için sandık başına gidileceğini anımsatarak, "Yerel seçimler için kampanyanın devam etmesi nedeniyle siyasi atmosferin gerilimli olduğu böylesi bir dönemde, olayları dramatize etme ve kurumlar arası çatışmayı körükleme biçimindeki hatalı davranışlardan uzak durulmalıdır" dedi.

Trani Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada Berlusconi'nin, İletişimsel Güvence Kurumu (AGCOM) Başkanı Giancarlo İnnocenzi ve de RAİ 1 Haber Bülteni Müdürü Augusto Minzolini'yle yaptığı bazı telefon görüşmelerinin içeriğinden hareketle, "Annozero" (Yıl Sıfır) başta olmak üzere hoşlanmadığı kimi programları yayından kaldırmak için baskı yaptığı ileri sürülüyor.

Berlusconi'nin görevi kötüye kullanma ve tehdit, İnnocenzi'nin kişisel iltimas, Minzolini'nin ise bilgi sızdırarak tahkikatın gizliliğini ihlalle suçlandığı soruşturma, merkez sağ koalisyonun tepkisini beraberinde getirmişti.

Adalet Bakanı Alfano'nun Trani Cumhuriyet Savcılığı'nı anayasayı ihlalle itham etmesi, YYK nezdinde belirgin bir rahatsızlığa yol açmıştı.

İtalya'da cumhurbaşkanı, yargıtay başkanı ve yargıtay cumhuriyet başsavcısı, 27 üyeli bir kurul olan YYK'nin üyeleri sayılıyorlar. Cumhurbaşkanının başkan konumunda olduğu YYK'nin üyelerinin üçte ikisi, yargı mensupları arasından, üçte biri ise hukukçu parlamenterler ya da asgari 15 yıllık kariyere sahip avukat ve hukuk profesörleri arasından seçiliyor.