İtalya Cumhurbaşkanı, Türkiye'ye geliyor
İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, 16-19 Kasım tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Böylece, dört yıllık bir aradan sonra Ankara yine İtalya'nın devlet başkanını ağırlayacak.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak gelecek hafta Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunacak olan İtalya'nın Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya, ziyareti sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Alfredo Mantica'nın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyet eşlik edecek.
Ankara son olarak Kasım 2005'de dönemin İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'yi ağırlamıştı.
İtalya'da aynı zamanda ilk eski komünist İçişleri Bakanı ada olan 82 yaşındaki Napolitano, solun desteği ile Mayıs 2006'da cumhurbaşkanı seçildi.
Napolitano, geçen ay İtalya Anayasa Mahkemesi'nin Başbakan Berlusconi'ye koruma sağlayan dokunulmazlık yasasını iptal etmesi üzerine Berlusconi tarafından sert bir biçimde eleştirilmişti. Berlusconi, anayasanın garantörü olan Cumhurbaşkanı için "mahkemenin farkla bir karar alması için etkinliğini kullanmalı idi" diye konuştu.
İzmir'e ziyaret
İtalya Cumhurbaşkanının ziyareti programı, Ankara'nın yanısıra İzmir'i de kapsıyor. Napolitano ve beraberindeki heyet, Ankara'daki resmi temaslarının ardından İzmir'e geçerek, Türkiye'de yaşayan İtalyan vatandaşları ile biraraya gelecek ve bazı tarihi ve turistik yerleri ziyaret edecek.
Görüşmelerin gündemi
Türkiye ile İtalya arasında yapılacak görüşmeler ikili konuların yanısıra Türkiye'nin AB sürecinin de önemli bir konu olacağı belirtiliyor. Ekonomik işbirliğinin enerji gibi çeşitli alanlarda daha da geliştirilmesi olanaklarının da ele alınacağı kaydediliyor.
Bu arada, Napolitano'nun ziyareti dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nce yapılan açıklamada "Ziyaretin, Avrupa'da ve Akdeniz Havzası'nda ortak demokratik değerler çevresinde birleşen dost ve müttefik ülkelerimiz ve milletlerimiz arasındaki köklü ilişkilerin daha da ileriye taşınmasına, Türkiye-İtalya arasındaki stratejik işbirliği ve diyaloğun daha da pekişmesine imkan tanıyacağına inanılmaktadır" denildi.