İtalya AB üyeliğine destek verdi, Türkiye vizenin kalkmasını istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve İtalyan mevkidaşı Mario Monti'nin katılımıyla Roma'da yapılan Hükümetlerarası Türkiye-İtalya Zirvesi'nde iki ülke arasındaki stratejik ortaklık en yüksek seviyede yeniden teyit edilirken İtalya tarafı, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine destek verdi.

cumhuriyet.com.tr

İtalya-Türkiye Zirvesi sonrası yayınlanan ortak bildiriye göre, Erdoğan ile Monti arasında yapılan görüşmede İtalya, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliğine verdiği güçlü ve kararlı destek yeniden teyit etti ve Türkiye'nin AB'ye katılımını sağlama amaçlı müzakerelerin yeni bir şevk ve kararlılıkla sürmesini ümit ettiğini duyurdu.

İtalya, vize serbestisi için çalışacak

Türk tarafı ise, TC yurttaşlarına Schengen bölgesindeki AB üyesi ülkelere yapacakları seyahatlerinde AB seviyesinde vize serbestisi sağlanıncaya dek, Türk işadamlarına Türkiye'deki İtalyan diplomatik ve konsüler temsilciliklerince gösterilen kolaylıklardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak vizenin, ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin önünde yapay bir duvar teşkil ettiğini vurguladı. İtalyan tarafı da Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasına yönelik müşterek bir vize siyasetinin benimsenmesi amacıyla AB içinde çalışmalarda bulunacağını belirtti.

Suriye uyarısı

Arap Baharı hareketlerinin ele alındığı görüşmede taraflar, Suriye'deki gelişmeleri gözden geçirdiler ve süregelen şiddet nedeniyle derin endişelerini dile getirdiler. Bu arada, Suriye rejimine yapılan tüm çağrıların ve dile getirilen taleplerin ek önlemlere gerek bırakılmaksızın eksiksiz ve derhal uygulanması çağrısında bulundular.
Ekonomik konular, Roma'daki gündemin önemli bir unsurunu da oluşturdu. Bu bağlamla, sınırötesi ulaşım ağları, Akdeniz enerji bağlantıları ve birçok sanayi işbirliği projesi dâhil olmak üzere, karşılıklı çıkarları içeren ekonomik konular derinlemesine ele alındı.

"21 milyar dolarlık ticaret hacmi potansiyeli yansıtmıyor"

İki ülke arasındaki 21 milyar doları aşan ticaret hacminin mevcut potansiyeli yansıtmadığının dile getirildiği görüşmelerde karşılıklı yatırımların artırılması, KOBİ'ler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ile İtalyan ve Türk şirketleri arasında özellikle inşaat sektöründe üçüncü ülke pazarlarının sunduğu fırsatları değerlendirecek ortak yatırımların tesisinin teşvik edilmesi kararlaştırıldı.

Görüşmelerde Avrupa'nın enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi amacına yönelik olarak iki ülke arasındaki işbirliği olanakları, Güney Gaz Koridoru bağlamında geliştirilen projeler ile Türk Boğazlarındaki mevcut tanker trafiğinin azaltılmasına ve deniz çevresinin korunmasına yönelik olarak iki ülkenin katılımıyla hayata geçirilmesi öngörülen Samsun-Ceyhan "by-pass" petrol boru hattı projesi ele alındı. Her iki Hükümet bu alandaki ilişkileri daha da ileriye götürme konusundaki arzularını dile getirdi.

Çok sayıda bakan katıldı

Bildiride, birincisi İzmir'de 12 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirilen Hükümetlerarası İtalya-Türkiye Zirvesi'nin ikincisinde iki ülke Dışişleri Bakanları Terzi ve Davutoğlu, İçişleri Bakanları Cancellieri ve Şahin, Ekonomik Kalkınma Bakanı Passera ve Ekonomi Bakanı Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Çevre Bakanları Clini ve Bayraktar, Ekonomi ve Maliye Bakan Yardımcısı Grilli ve Maliye Bakanı Şimşek ile AB Bakanı Bağış'ın da bulunduğuna dikkat çekildi.

Anlaşmalar imzalandı

Türkiye ile İtalya arasında kültürel ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde durulduğu görüşme vesilesiyle iki ülke arasında Başta Terörizm ve Örgütlü Suçlar Olmak üzere Ağır Suçlarla Mücadelede İşbirliği Anlaşması, Sosyal Güvenlik Anlaşması, Çevre Koruma ve Sürdürülebilir Kalkınma Alanlarında İşbirliği Anlaşması,Türkiye-İtalya arasında Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) Kurulmasına İlişkin Deklarasyon, Ekonomi Alanında ve Özel Sektörler Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Ortak Bildiri ile Türkiye-İtalya 2012-2014 Yılları Bilimsel İşbirliği Uygulama Programı imzalandı.

Ortak bildirinin sonunda Roma Zirvesi vesilesiyle, İtalya ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık en yüksek seviyede yeniden teyit edilirken her alanda ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi arzusu dile getirildiğine de dikkat çekildi.