İsveç, Türkiye ile müzakereleri ilerletmekte kararlı

AB dönem başkanlığını Temmuz başında Çek Cumhuriyeti'nden devralacak olan İsveç, Türkiye ile üyelik müzakerelerini ilerletme kararlılığını vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

AB Konseyi'nde düzenlediği basın toplantısında ülkesinin dönem başkanlığı programını anlatan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Hırvatistan ve Türkiye ile üyelik müzakerelerini sürdürmekte kararlıyız. Her iki alanda da önemli sorunlarla karşılaşacağımızın farkındayız. Sorunlar aynı zamanda fırsat ve olanaklar sunabilir. Bu konu (Türkiye ve Hırvatistan'la müzakereler) aynı zamanda stratejik açıdan çok büyük önem taşıyan Güneydoğu Avrupa bölgesinde 100 milyon insanın Avrupalı (AB) hedefleriyle yakından ilgilidir" dedi.

Bildt, 4-7 Haziran'da düzenlenen son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde bazı partilerin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmasının hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:
"Bazı partiler seçim kampanyalarında açıkça AB'nin genişlemesine karşı çıktılar. Bazıları açıkça Türkiye'nin üyeliğine, hatta bazıları açıkça Müslümanlara karşı çıktı. Hepimiz demokrasilerde yaşıyoruz. Bu da AB'nin güçlü yanlarından biri. Genişleme konusu da kamuoyunda tartışılabilmeli. İfade edilen bazı fikirleri paylaşmasam da bu işin doğası böyle. Bence bu tür konular sadece açıkça tartışma yoluyla ele alınmalı. Genişlemenin geleceği de bence bu açık tartışmanın parçası olacak. Farklı görüşler ifade edilsin ya da edilmesin.

Ben şu görüşü paylaşanlara dahilim: Benim AB vizyonum bazı ülkeleri, bazı milletleri dışarda bırakan değil, herkesi birleştiren bir Avrupa. Bu çok iddialı bir vizyon. Bu konuyla ilgili zorlukları bilsem de sadece daha fazla açık tartışmayla bunun üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Belki bu konuyu yeterince tartışamadık."

Bildt, İsveç'in Fransa ve Çek Cumhuriyeti dönem başkanlıklarıyla ortak hazırladığı programda yer alan Türkiye ile müzakereleri ilerletme sorumluluğuna bağlı kalacağını belirtti.

Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm beklentisinin sorulması üzerine "Bu konu gerçekten bizim elimizde değil. AB bu konuda hiçbir zaman aktör olmadı" diyen Bildt, Kıbrıs'taki her iki toplumun liderleriyle görüştüğünü ve çözüm kararlılıklarından etkilendiğini anlattı.

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20 yıl ardından Avrupa'da hala bölünmüş başkent bulunmasının "utanç verici olduğunu" belirten Bildt, "başka birçok sorunu da beraberinde getiren" Kıbrıs sorununun artık çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs'ta çözüm adresi olarak Birleşmiş Milletler'i işaret eden Bildt, AB'nin de gerekli teknik desteği vermeye hazır olduğunu kaydetti.