İşte operasyon bölgesi
Türk Silahlı Kuvvetleri, 'Birleşik koruyucu' operasyonunda kritik görevler üstlenecek. NATO'nun Sicilya'daki Trapani Üssü'ne konuşlanacak Türk askeri, Trablus ve Bingazi arasındaki 800 kilometre uzunluğundaki ve 500 kilometre derinliğindeki bölgeyi havadan ve denizden diğer müttefiklerle birlikte kontrol edecek.
cumhuriyet.com.trLibya’ya yönelik başlatılan “Birleşik Koruyucu” adı verilen operasyonda Türk Silahlı Kuvvetleri, kritik görevler üstlenecek. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, dün, konunun ayrıntılarını görüşmek üzere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile Genelkurmay Karargahı’nda biraraya geldi. NATO’nun Sicilya’daki Trapani Üssü’ne konuşlanacak Türk askeri, Trablus ve Bingazi arasındaki 800 kilometre uzunluğundaki ve 500 kilometre derinliğindeki bölgeyi havadan ve denizden diğer müttefiklerle birlikte kontrol edecek.
Altı F-16 uçağı
Türkiye’nin 4 fırkateyn, 1 denizaltı ve 1 lojistik gemisi ile destek verdiği ablukada, Libya’ya deniz yolundan girebilecek silah ve paralı askerlerle kontrol altına alınacak. Bu ülkeye havadan uygulanacak abluka için ise Türkiye, 6 F-16 uçağı ile 1 tanker uçağını tahsis edecek. Sicilya’ya konuşlanacak Türk uçakları, Libya’nın Akdenize açılan hava koridorunu kontrol edecek. Hava ablukası için NATO içinde son görüşmeler yapılıyor.
Kuş uçmayacak
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yurt dışına asker gönderilmesine olanak tanıyan tezkerenin TBMM’de kabul edilmesi ve NATO’daki hava ablukası ile ilgili görüşmelerin tamamlanmasının ardından 24 saat içinde Türk savaş uçaklarının Libya’daki görevine başlayabileceğini açıkladı. Türk savaş uçaklarının yer destek hizmetlerinin de Türk Hava Kuvvetleri tarafından sağlanacağı öğrenildi. Uçaklar Libya üzerinde kuş uçurtmayacak.
Deniz ablukası
TCG Gaziantep, TCG Gemlik, TCG Yıldırım ve TCG Yavuz ise deniz ablukası operasyonuna katılacak. Bu fırkateynlere bir de denizaltı eşlik edecek. TCG Akar isimli lojistik destek gemisi ise bu gemilerin yakıt ve su gibi diğer ihtiyaçlarını karşılayacak. Türk Hava Kuvvetleri, Akdeniz’de görev yapacak gemileri havadan koruma görevini de üstlenecek. Denizdeki Türk gemileri İtalya komutasında görev yapacak. GENESİS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi) ile donatılmış gemiler, kızıl ötesi kameraları ile uzun mesafalerden hedefleri tanıma imkan ve kabiliyetine sahip bulunuyor.
Libya topraklarına ayak basılmayacak
1000 - 1200 arasındaki Türk askerinin katılacağı operasyon sırasında Libya topraklarına ayak basılmayacağı belirtildi. Operasyonun süresi konusunda ise net bir bilgi verilmiyor.
Stavridis Koşaner ile görüştü
Stavridis, dün Genelkurmay Başkanı Koşaner ile Libya’daki ve buna paralel NATO’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere biraraya geldi. Basına kapalı olarak Genelkurmay Karargahı’nda gerçekleşen görüşme sonrasında objektiflere yansıyan görüntülerde, konuk komutanın oldukça mutlu olduğu görüldü. Stavridis, önceki gece ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Türk Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin Libya’ya yapacağı abluka kuşatmasının haritası da ortaya çıktı. Haritaya göre, Libya’nın denize kıyısından açığa doğru 500 kilometre derinliğindeki bölge ile Trablus ve Bingazi arasındaki 800 kilometre uzunluğundaki mesafe kontrol altına alınacak.