İşte kısırlığı arttıran nedenler
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş; Tıraş, ”Sadece evli çiftler değil bekar kişiler de üreme sağlığını kontrol ettirmelidir. Erkek için basit bir sperm testi, kadın için AMH Testi üreme sağlığı hakkında bilgi verir. Üreme kabiliyetinin şansa bırakılmaması gerekir.” dedi.
cumhuriyet.com.trTüp bebek tedavisine başvuran çiftlerin sayısı her geçen gün artmakta. Avrupa Birliği’nin geçen yılki raporuna göre, 2050 yılında artan infertilite nedeniyle çocukların çoğu tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelecek. Devletin sağlık politikası çerçevesinde infertilite sorunu yaşayan çiftlerin tedavisini desteklemesi sorunun çözümü için yeterli değil. ‘Ne yapmak gerek, nasıl önlem alınabilir’ sorusunun cevabını Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş yanıtladı.
” Evlenecek çiftlerden nikah işlemleri sırasında doğacak çocukların sağlıklı olması için HBsAg (bulaşıcı sarılık), anti-HIV (AIDS) ve kan grubu testleri yaptırmaları isteniyor. Buradaki yanılgı; çiftlerin sanki çocuk sahibi olmaları garantiymiş gibi davranılması. Oysa üreme yeteneği gelişenmodern yaşam koşulları ve değişen beslenme şekline bağlı olarak gittikçe azalıyor ve azalmaya devam etmekte. Üreme sağlığının korunması yakın bir gelecekte devlet sağlık politikası haline getirilmesi gerekecek. Çünkü 100 yıl önce sperm sayısı mililitrede 100-120 milyonken, birçok erkekte bu sayı 15 milyona düştü. Bu gittikçe kısırlaşıldığının somut bir göstergesidir. Son rakamlara göre bir yıl korunmadan cinsel ilişkiye girilmesine rağmen 100 çiftten 15'i çocuk sahibi olamıyor. Ne yapmak gerek sorusunun cevabına gelince; öncelikle sanki çocuk sahibi olmakgarantiymiş gibi düşünceden vazgeçilmesi gerek. Evlilik ve çocuk planlayan kişiler evlenmeyi beklemeden mutlaka gerekli testleri yaptırmalıdır. Burada uzman doktor yönlendirmesi de çok önemlidir. ”
Üreme sağlığının kontrolü için yapılması gereken testler:
Kadın olsun erkek olsun evlilik öncesi üreme sağlığını mutlaka kontrol ettirmelidir. Erkekler için bu kontrol çok daha kolay ve kısa sürede gerçekleşebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş konu hakkında şunları söyledi: ”Erkeğin bir merkezde yaptıracağı sperm testi üreme sağlığı ile ilgili bilgiye ulaşmakta yeterli sayılabilir. Kadınlar için bu durum biraz daha komplike olabilir. Kadın hastalıkları uzmanına gidip rutin muayene olması kadının üremesi hakkında bilgi sahibi olunması için yeterli değildir. Öncelikle AMH testi ile yumurta rezervi hakkında bilgi edinilebilir. Rahim şekil bozukluğu, endometriozis, polikistikover araştırmalı, yapılması gereken operasyon var ise işlemler kadının üreme sağlığına zarar vermeden gerçekleştirilmelidir. Keza kanser vakaları da unutulmamalıdır. Kanser hastası olan kişi için her şey bitmiş demek değildir. Üreme sağlıkları koruma altına alınmalıdır.Teknoloji sayesinde iyileşme süreçleri hızlandırılan kanser hastaları radyoterapi vekemoterapi öncesinde mutlaka sperm ve yumurtalarını dondurmalıdır. ”
Kısırlığı Artıran Nedenler
Hava, su ve çevre kirliliği gibi faktörler kısırlığı neden olan sebepler arasında ilk sırada yer alıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş ”Sanayide kullanılan ağır metaller, gıdalar, suyla ve havayla alınan yabancı maddeler kısırlığı tetikleyen nedenlerdir. Obezite de kısırlaşma çok etkilidir. Öyle ki vücuttaki 10 kilo fazlalık kısırlık riskini ciddi şekilde artırır. Sigara kadınlarda yumurtalık rezervini azaltarak gebeliği engeller; erkeklerde ise sperm sayısı ve hareketleri üzerinde zararlı etkisi vardır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kadınlarda tüplerin tıkanmasına sebep olur.
Kısacası günümüzde artan infertil aileler topluma bir sinyal veriyor. Bu sinyali iyi algılamak gerekir. Giderek artan oranda toplum olarak kısırlaşıyoruz. Üreme konusunda bilinçlendirme kampanyası ve devlet sağlık politikası altında üreme şansının şansa bırakılmaması gerekir. ”