İşte ‘Hayalperest’ AKP'nin seçim vaatleri

Muhalefetin 7 Haziran öncesi açıkladığı vaatleri ‘hayalperest, mirasyedi’ diye niteleyen AKP, kendi seçim beyannamesine benzer vaatleri koydu.

Emine Kaplan

<video:381275>

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan AKP’nin seçim bildirgesi, ekonomik vaatler dışında 7 Haziran bildirgesinin hemen hemen aynısı. Sadece üzerinde bazı değişiklikler ve düzeltmeler yapılan bildirgenin bir yerinde “AK Parti olarak, 7 Haziran’dan sonra da ülkede birlik ve kardeşliği tesis etmeyi amaçlayan ve dönemsel bir mesele olarak bakmadığımız çözüm sürecini kararlıkla sürdüreceğiz” ifadesindeki tarihin 1 Kasım olarak değiştirilmemesi dikkat çekti. Bildirgede, şu vaat ve projelere yer verildi:

Gençlere bol keseden vaat

Kendi işini kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakit desteği sağlanacak. İşini geliştirmek isteyen gençlere 100 bin liraya kadar faizsiz kredi verilecek. Gençler, kuracakları yeni işlerinde üç yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulacak. İş kuran gençlerin yanında, ilk kez iş bulan gençlerin maaşını ilk bir yıl devlet ödeyecek. Lise veya üniversite mezunu gençlerin genel sağlık sigortası giderleri iki yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Bunun için gelir testi yapılması veya prim yatırılması gerekmeyecek.

Ücretsiz internet: Gençlere ücretsiz internet erişimi getirilecek. Ancak beyannamede bunun nasıl sağlanacağına ilişkin bir bilgiye yer verilmedi. Öğrenim gören gençler pasaport harcı ödemeyecek.

Cemevlerine hukuki statü: Geleneksel irfan merkezleri ile cemevlerine hukuki statü tanınacak. Aynı şekilde irfan merkezleri ve cemevlerinin ihtiyaçların karşılanması için gerekli değişiklikler yapılacak. 7 Haziran bildirgesinde cemevleri ve Alevilere ilişkin sadece bir paragraf yer verilmiş, statüden söz edilmemişti.

Çözüme ‘beton’ rötuşu: Çözüm süreci perspektifinin korunacağına vurgu yapılırken “Kamu düzeni tesis edilinceye kadar terörle mücadelemize; hukuk ve kardeşlik tam anlamıyla tesis edilinceye kadar da çözüm süreci anlayışımızı korumaya devam edeceğiz” denildi. Terörle mücadele konusunda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki konuşmasına benzer ifadeler kullanılarak “Kamu düzeni ihdas edilene, bütün silahlar gömülene, üzerine beton dökülene kadar bu mücadelemiz sürecek” ifadesi yer aldı.

‘Hükümet garantili’ başkanlık: Başkanlık sistemine ilişkin bölüme “Seçimlerden sadece temsilin değil hükümetinde çıkmasını garanti eden, istikrarsızlığa geçit vermeyen, vesayet odaklarının önünü tamamen kapatan çağdaş ve etkin bir hükümet sisteminin ülkemizde hayata geçmesini arzu ediyoruz. Yeni sistemde meşru siyasi otoriteye hesap vermeyen paralel yapılara kesinlikle izin vermeyeceğiz” ifadeleri eklendi.

Emeklilere ayda 100 TL artış: Tüm işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yıllık ek 1200 TL verilecek. TOKİ eliyle emekliler, aylık 240 taksit ve 250 TL karşılığında konut sahibi yapılacak. Bağkurlu esnafın emekli aylıklarındaki kesinti tamamen kaldırılacak.

Çiftçilere KDV vaadi: Yem ve gübrede KDV kaldırılacak. Genç çiftçilere proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. Çiftçilere seraların modernizasyonu için faizsiz kredi verilecek.

Asgari ücret 1300 TL: Önümüzdeki yıl için asgari ücretin 1300 TL’ye yükseltilmesi yönünde Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklifte bulunulacak. Yapılan işin tehlike sınıfına göre asgari ücrette farklılaştırmaya gidilecek.

Polislere ödül: 2 bin 200 olan ek göstergeler 3 bine çıkarılacak.

‘Özerklik’ gitti: Beyannamenin “Yönetişim” bölümünde, 7 Haziran bildirgesindeki Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na atıf yerini korudu. Ancak Şart’ın adı “Avrupa Yerel Yönetimler Şartı” olarak değiştirildi. Eski metinde, “merkezi idareden mahalli idarelere yetki ve görev aktarımının yasal zemine kavuşturulması” vaat edilirken, yeni beyannamede “merkezi idare ve yerel yönetimler arasındaki ilişkinin yeniden düzenleneceği” belirtildi.