İşte Gül'ün atadığı yöneticiler
"Alevi de CHP'li rektör de atadım" diyen Gül, görev sürecince türbana destek veren ve AKP'ye yakın kişileri rektör olarak atadı.
cumhuriyet.com.tr“Titizlikle ve siyasetten uzak olarak atama yapıyorum. Alevi kesimden de rektör atadım, CHP Bilim Kurulu üyesini de” diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, görev süresi boyunca yaptığı atamalar “türbanı savunma” ve “AKP’ye yakınlık” kriterine göre hareket ettiğini ortaya koyuyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve geldiğinden bu yana 23’ü ilk kez kurulan üniversiteler olmak üzere toplam 54 üniversiteye rektör atayan Gül, yükseköğretim kurumlarına yaptığı atamalarda genellikle “AKP iktidarına yakın olan” ve “Türbana Özgürlük Bildirisi’ne destek veren” adayları tercih etti. Gül, toplam 15 üniversitede yapılan seçim sonuçlarını görmezden gelerek, bu üniversitelere en çok oyu alan adayları atamadı. Üniversitelerin iradelerini hiçe sayan Gül’ün yaptığı tartışmalı atamaların ardından pek çok üniversitede tepki istifaları yaşandı. Gül, Dicle Üniversitesi’ne 2007 yılında AKP’den milletvekili adayı olan Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ı, İstanbul Üniversitesi’ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aile doktoru olarak bilinen Prof. Dr. Yunus Söylet’i, On Dokuz Mayıs Üniversitesi’ne türbana destek veren Prof. Dr. Hüseyin Akın’ı, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne türbana destek veren Prof. Dr. Hayri Coşkun’u rektör olarak atadı. Gül, yeni kurulan 23 üniversitenin 16’sının rektörlüğüne de “Türbana Özgürlük Bildirisi”ne destek veren öğretim üyelerini atamayı uygun gördü.
Anayasa Mahkemesi’ne hülle üye
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı bir diğer isim Alparslan Altan’ın Anayasa Mahkemesi’nde görevlendirilmeden önce bir ay süreyle Denizcilik Müsteşar Yardımcısı olduğu belirlenmişti. Anayasa Mahkemesi’nde raportör olarak görev yapan Altan’ın 31 gün müsteşar kadrosunda görev yapmasının ardından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanmasının önü açıldı. Gül, sonuç olarak Altan’ı Anayasa Mahkemesi Yedek Üyeliği’ne atadı.
HSYK’ya Kayserili üyeler
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısının değişmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı kontenjanından kurula yaptığı atamalarda kendi hemşehrilerine öncelik tanıdı. Anayasa değişikliğiyle üye sayısı 7’den 22’ye çıkan HSYK’ya doğrudan 4 üye atama hakkı olan Gül, kurula anayasa referandumundan önce Evet oyu için propaganda yapan Kayseri Barosu Başkanı Ali Aydın’ı atadı. Aydın’ın yanı sıra HSYK’ya üye olarak atanan Prof. Dr. Bülent Çiçekli’nin de Kayserili olması Gül’ün atama kriterine bir kez daha gözler önüne serdi.
Türbana destek verenler rektör oldu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türbana Özgürlük Bildirisi’nde imzası bulunanlar ve rektör olarak atadığı üniversiteler şöyle:
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Prof. Dr. İrfan Aslan, Artvin Çoruh Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Duman, Bartın Üniversitesi’ne Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Batman Üniversitesi Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Bitlis Eren Üniversitesi Prof. Dr. Mahmut Doğru, Çankırı Karatekin Üniversitesi Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, Iğdır Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Prof. Dr. Sabri Gökmen, Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Muş Alparslan Üniversitesi Prof. Dr. Nihat İnanç, Siirt Üniversitesi Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, Şırnak Üniversitesi Prof. Dr. Ali Akmaz, Tunceli Üniversitesi Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ve Yalova Üniversitesi Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Dicle Üniversitesi Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Prof. Dr. Hayri Coşkun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Akan.