İşte Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 23 yıl önce hazırladığı anayasa taslağı
Ekmeleddin İhsanoğlu, kurucuları arasında olduğu Toplumda Diyalog Forumu’yla birlikte 1991 senesinde pek çok konuda özgürlükçü açılımlar içeren bir anayasa taslağına imza attı. Bu anayasa taslağında din eğitimi isteğe bağlanıyor; Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Diyanet yer almıyor.
cumhuriyet.com.tr
DİN EĞİTİMİ İSTEĞE BAĞLI
Taraf gazetesşnden Sümeyra Tansel'in haberine göre; forum, o sıralar gündemde olan 1982 anayasası tartışmalarına katkı sunabilmek için anayasa taslağı hazırlamaya karar veriyor. Prof. Dr. Zafer Üskül’e ısmarlanan taslak bugün de tabu olan pek çok konu hakkında özgürleştirici düzenlemeler içeriyor. 23 yıl önce yapılmış bu taslakta vatandaşlık tanımı her türlü etnik ve dini vurgudan ayrı tutularak ve kanun esas alınarak şu şekilde yapılıyor: “Türkiye Cumhuriyeti Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.”
Genelkurmay Başkanı’nın Milli Savunma Bakanı’na bağlanmasını öngören taslakta Milli Güvenlik Kurumu’na ise yer verilmiyor. Ölüm yasağı kaldırılıyor ve Din eğitimi ancak kişinin kendi isteğine, küçüklerinse yasal temsilcisinin iznine bağlanıyor. Taslağa göre resmi dil Türkçe ancak başka bir dilin kullanılması, öğrenilmesi ya da öğretilmesi yasaklanmıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ya da Asker Yargı’ya da anayasa taslağında bulunmuyor.
DEMOKRAT VE UYUMLUYDU
Forumun o dönemki kurucuları arasında bulunan Sosyal Demokrat Parti Başkanı Hüseyin Ergün, İhsanoğlu’nu şu sözlerle anlatıyor: “Bu anayasa taslağı, İhsanoğlu’nun da bulunduğu bir grup tarafından hazırlandı. Bu taslak kitap da olarak yayımlandı. Ekmeleddin Bey nazik, demokrat, herkesin saygısını kazanmış bir insandı. Görüşmelerde fikirlerini bütün nezaketiyle anlatan ve kimseyi incitmemeyi esas alan biriydi. Türkiye toplumunun tümünü az çok temsil eden bir gruptuk. Ekmeleddin İhsanoğlu demokrat, nazik, insanlarla uyumlu bir çalışma yürütebilen bir kişiliğe sahipti.”