İşte buz devrini sona erdiren neden

Bilim adamları, buz devrinin hava sıcaklığının atmosferde karbondioksit miktarındaki artışa bağlı olarak yükselmesi sonucu sona erdiğine dair kanıtlar bulunduğunu açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

"Nature" dergisinin son sayısında yayımlanan araştırmada, minik okyanus canlılarının kabukları dahil olmak üzere çok sayıda ve çeşitli verilerin incelendiği belirtildi.

Araştırmayı yöneten Jeremy Shakun, son buzul çağı döneminde atmosferdeki karbondioksit oranının milyonda 180'den 260 birime yükseldiğini belirlediklerini söyledi.

Atmosferdeki karbondioksit oranı, günümüzde ise milyonda 392 birim olarak ölçülüyor.
Son yüzyılda atmosferdeki karbondioksit oranının tıpkı buzul çağının sonunda olduğu gibi milyonda 100 birim arttığını kaydeden Shakun, karbondioksit miktarındaki artışın küresel ısınmada çok önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Daha önce Antarktika'da yapılan çalışmalarda hava sıcaklığındaki artışın atmosferdeki karbondioksit oranını yükselttiği ileri sürülmüştü.

Önceki çalışmalardan farklı olarak sadece Antarktika'dan değil, tüm dünyadan verileri değerlendirdiklerini belirten Shakun, elde ettikleri bulguların, Grönland'dan çıkarılan buz kitleleri ile okyanus tabanından alınan örneklerle de tutarlı olduğunu söyledi.

Shakun, Antarktika ile dünyanın diğer kısımlarında neden farklı sonuçlar çıktığının başka bir çalışmada inceleneceğini söyledi.