İstanbul'un orkestrası göçebeliğe devam ediyor hala
İDSO’nun 2014 – 2015 izlencesi Bakanlık’tan onay bekliyor.
Egemen Berköz/Cumhuriyet
Yeni konser mevsiminin açılmasına sayılı günler kala İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) 2014 – 2015 izlencesinin ve konser salonlarının onaylanmasını bekliyor. Orkestranın müdürü Sezai Kocabıyık yeni izlence hakkında bilgi verirken sorunlar konusuna girmek istemiyor ama bunları bilmeyen yok aslında, yıllardır yazılıp çiziliyor.
Sürüp giden sorunların başında salonları olmaması geliyor. Bilindiği gibi, her hafta Cuma ve cumartesi günleri konser verdiği Atatürk Kültür Merkezi 6 yıldır kapalı olduğu için İDSO da salondan salona sürüklenip duruyor. Bu yıl da dört ya da beş değişik salonda konser verecekler. Verecekler ama nasıl? Her hafta büyüklüğü, sahne yapısı, sesleşimi değişik bir başka salonda çalmanın, üstelik provalarını da daha başka bir salonda yapmanın saymakla bitmez zorluklarını, olumsuz etkilerini düşünebilmek için sanırım müzik insanı olmak gerekmez.
Bir başka sorun ise kadrodaki eksikler. En son 2008’de on üflemeli çalıcı, bir de çellocu için kadro vermiş Kültür Bakanlığı. Keman, viyola, kontrbasta 25
– 30 yıldır yeni çalıcı alınmamış. Üstelik yalnızca sahnede değil, sahne arkasında da çok eksik varmış. Devletin kendi kurumlarına (okullara bile) yeterli parasal destek vermediği biliniyor. Bu kurumlar da kendi olanaklarıyla destek bularak çalışmalarını sürdürmeye uğraşıyorlar. İDSO da bu kurumlardan biri. Kültür Bakanlığı orkestranın giderlerinin yaklaşık yüzde otuzunu karşılıyor. Kalanını sponsor Denizbank’ın parasal desteğiyle kotarmaya çalışıyorlar.
2014 – 2015 izlencesine gelince… Çoksesli evrensel müziği, kulağı alışık olmayanlara sevdirmeye yönelik bir izlence hazırladıklarını söylüyor Sezai Kocabıyık. Açılış konseri 1 Ekim Çarşamba günü Aya İrini’de. Gürer Aykal yönetiminde Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’nu çalacaklar. Sonraki iki konser de Aya İrini’de. Diğer salonlar Fulya, Lütfi Kırdar ve CKM. Beylikdüzü ve Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezlerinde de birer konser verecekler. Birlikte çalacakları şef ve solistleri ise saymak olanaksız. Hepsi, onaydan sonra, www.idso.gov.tr adresinde yer alacak izlencede görülebilir.
Bu arada, Sezai Kocabıyık salon desteği veren belediyelere teşekkür ediyor ama salonların yetersiz olduğunu eklemeden de geçemiyor. Son olarak da, İstanbul’a gerçek bir konser salonu kazandırmak için tüm müzikseverlerin elbirliği etmesi gerektiğini söylüyor ki bu dileğinin üzerinde önemle durmak ve ele almak gerektiğini düşünüyorum. Çoksesli evrensel müziğin önemine inanan işadamları başta.