İstanbullu yeşili korumak için nöbette
Gezi direnişinin ardından artan kent bilinciyle birlikte İstanbul’un çeşitli köşelerinde direnişler sürüyor. Her gün İstanbul’un yaşam alanları ranta kurban giderken yurttaş, semt sakinleri ve küçük esnaf geleceği için mücadele ediyor. İşte İstanbul’un çeşitli ilçelerinde süren 5 direnişin kısa öyküleri.
Hazal Ocak1 Fındıklı'da bir işgal
Fındıklı Parkı'nın bir kısmı, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu'na şantiye sahası yapılmak üzere geçen günlerde demir çubuklarla çevrelendi. Semt sakinleri ve Mimarlar Odası İBB Başkanı, Kadir Topbaş'ın "otobüs duraklarının yerini bile halka soracağız" sözlerini anımsatarak Fındıklı Parkı'nın kapatılmasına tepki gösteriyor. Park ve yeşil alanların şantiye sahasına çevrilmesine karşı çıkan semt sakinleri, aktivistler ve TMMOB'nin parktaki nöbeti hâlâ sürüyor.
2 Şehri katlediyorlar
Şehrin akciğerlerini yok eden 3. köprü ve 3. havalimanı için aktivistlerin ve köylülerin mücadelesi sürüyor. 3. havalimanı projesinin etkilediği tarım arazilerini kaybetmemek için mücadele eden köylünün yanı sıra, ailesinin hayatını tehlikeye atan 3. köprü projesine karşı 2 çocuk annesi Ayşe Aşcıoğlu'nun dinamit sesleri arasında yaşam kavgası da devam ediyor. Hukuk mücadelesini sürdüren Ayşe Hanım evini boşaltmadığı için açılan davanın ilk duruşması gerçekleşti.
3 Albatros park olsun diye
Semt sakinleri ve aktivistler İstanbul Büyükçekmece'deki Albatros'ta belediyeye ait turizm alanının otel yerine park yapılabilmesi için nöbet tutuyor. Çevrrecilerle belediye arasında büyük tartışmaya yol açan alan dikenli tellerle çevrildi. Polis geçen günlerde müdahale etti. Gözaltıların ardından semt sakinleri bölgeye girerek fidan dikti. Alanda nöbet hâlâ sürüyor.
4 Altunizade'de semt sakinleri ayakta
Üsküdar ilçesi Altunizade Mahallesi'nde Oymacı Sokak'ta uzun bir zamandır otel inşaatı nedeniyle mahalleli tedirgin. Yıllardır oturdukları evleri turizm alanı ilan edilerek yıkılmak istenen mahalle halkı, asırlık meşe ağaçlarının kesilmemesi için hâlâ mücadele ediyor.
5 Beyoğlu direniyor
Beyoğlu esnafı 10 yıl önce başlayan dönüşüme karşı yıllardır direniyor. Semtin hafızasını oluşturan Şeker Teyze'nin işlettiği Laterna Kafe, Nâzım Hikmet Vakfı ve Afet Yasası'yla haksız bir şekilde boşaltılıyor ve yerlerini butik oteller alıyor. Son olarak da 70'lik Pub, (eski adıyla Çin Çin Restaurant) Afet Yasası'yla sokağa atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Son hedef 70'lik Pub için ayakta.