İstanbul'da tarihi eser operasyonu
İran ve Türkiye'nin çeşitli illerinden elde edilen ve değişik dönemlere ait eserleri yurtdışına satmak istedikleri iddiasıyla yakalanan 3 kişiden 2'si tutuklandı.
cumhuriyet.com.trİstanbul'da düzenlenen operasyonda, İran ve Türkiye'nin çeşitli illerinden elde ettikleri 1884 adet tarihi eseri, yurt dışına satmak istedikleri iddiasıyla yakalanan 3 kişiden 2'si tutuklandı.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bir istihbarattan yola çıkan ekipler, tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları belirlenen kişileri yakalamak ve eserleri ele geçirmek amacıyla Fatih ve Gaziosmanpaşa'da 4 farklı adrese operasyon düzenledi.
Operasyonda, Ön Asya coğrafyasına ait Prehistorik dönemden başlayıp Tunç, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, İslami dönemleri kapsayıp Osmanlı'nın sonuna kadar uzanan dönemlere ait pişmiş toprak, taş, metal ve camdan oluşan 1884 adet tarihi eser ele geçirildi.
Olayla ilgili yakalanarak, ''tarihi eser kaçakçılığı yapmak'' suçundan adli makamlara sevk edilen 3 kişiden 2'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Polis yetkilileri, tutuklanan kişilerin Yılmaz Can ve kardeşi Hüseyin Can olduğunu, diğer şüphelinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını bildirdiler.
Tedbir için Farsça konuşuyorlardı
Polisin 3 aylık çalışmasıyla yakalanan bu kişilerin Adana, Hatay, Şanlıurfa ve İran'dan çeşitli yöntemlerle elde ettikleri tarihi eserleri İstanbul'a getirip koleksiyonculara sattıkları belirtildi.
Operasyon öncesi Farsça konuşabilen bir polis memurunun alıcı gibi davranarak yakalanmamak için kendi aralarında Farsça konuşan şüphelilerle irtibata geçtiği öğrenildi.
Şüphelilerin, bu durumdan kuşku duydukları için ellerindeki tarihi eserleri Gaziosmanpaşa ve Fatih'te sakladıkları bir adresten başka bir adrese aktarırken yakalandığı kaydedildi.
Yetkililer, bu eserler arasında yer alan ve Prehistorik dönemlerde kullanılan keski ve baltalar ile Asur dönemine ait kil tablet ve çivi yazılı tuğlanın paha biçilemez olduğunu bildirdi.
Şüphelilerden elde edilen eserler arasında, çeşitli dönemlere ait heykellerin yanı sıra, Tunç Çağı'na ait ok ve mızrak uçları, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda altın, gümüş ve bakır sikke, M.Ö. 3000'li yıllara ait damga ve rulo mühürler ile yine Roma döneminde kullanılan ve pişmiş topraktan yapılan sikke şeklindeki tiyatro biletlerinin bulunduğu kaydedildi.