İstanbul'da sinema baharı

37. İstanbul Film Festivali yarın, kentin iki yakasında, 200’e yakın filmin yer aldığı güçlü bir seçkiyle başlıyor.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Vodafone Red sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin 37’ncisi başlıyor. Yarın yapılacak açılış töreniyle başlayacak olan 37. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının yeni ve nitelikli örneklerinin gösterimlerinin yanı sıra usta sinemacılarla söyleşiler, özel gösterimler, dijital deneyimler, konserler, sergiler de yer alıyor.

18 bölüm, 200’e yakın film

37. İstanbul Film Festivali bu yıl da sinemaseverlere usta yönetmenlerin yeni filmlerinden genç ustalara, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan filmlerden klasik başyapıtlara zengin bir program sunuyor. 18 bölümde 200’e yakın filmin gösterimlerinin yanı sıra usta sinemacıların katılacağı, ücretsiz olarak gerçekleştirilecek söyleşiler, festival sohbetleri ve özel etkinlikleriyle festival 12 gün boyunca İstanbullulara sinema heyecanını yaşatacak.

Onur ödülleri

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl oyuncu Perihan Savaş, yazar ve senarist Osman Şahin, yönetmen Aram Gülyüz ve yapımcı Arif Keskiner’e verilecek. Festivalin en eski sinemalarından Atlas Sineması’nın 22 yıldır müdürlüğünü sürdüren Cevdet Pişkin’e ise Sinema Emek Ödülü verilecek. Ödüller, yarın akşam yapılacak açılış töreninde takdim edilecek.

Köprüde Buluşmalar

Türkiye’den sinemacıları uluslararası sektör profesyonelleri ile buluşturan ilk etkinlik olan ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu, İstanbul Film Festivali kapsamında, 6-13 Nisan tarihlerinde düzenleniyor. Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi, Work in Progress ve Komşular atölyelerinde Türkiye’den ve komşu ülkelerden uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleri ile post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerin uluslararası film sektörüne ilk sunumları 12 ve 13 Nisan tarihlerinde yapılıyor. Köprüde Buluşmalar kapsamında uzmanların katılımıyla düzenlenen ve görsel-işitsel sektörün yeniliklerinin ve film yapımına dair konuların irdelendiği Sinema Konuşmaları’nın yanı sıra uluslararası market ve fon temsilcileri ile tanışma programları da yer alıyor. Köprüde Buluşmalar atölye ödüllerinin sahipleri 13 Nisan akşamı yapılacak kapanış resepsiyonunda duyurulacak.

Festivalin en iyisi: Çiçek istemez

Vodafone Red Galaları, NTV Belgesel Kuşağı, Dünya Festivallerinden, Yıllara Meydan Okuyanlar, Genç Ustalar, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Musikişinas, Nerdesin Aşkım, Gömülü Hazineler ve Cinemania gibi bölümlerle izleyiciyle buluşacak olan 37. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki yeni bölümlerinden biri de Çiçek İstemez. Kahramanı güçlü kadınlar olan filmlerin bir araya geldiği bölüm kapsamında gerçek hayatta da, sinemada da baskılara boyun eğmeyen, kendi yolunu çizen, kendi ayakları üzerinde duran kadınların hikâyelerini anlatan 10 film yer alıyor. Birçok uluslararası festivalden ödülle dönen “Scary Mother / Korkunç Anne”, İran’ın en tanınmış televizyon ve sinema oyuncularından Rambod Javan’ın kamera arkasına geçtiği “Negar / Nigar”, Arjantinli yönetmen Anahí Berneri’nin toplumsal ve ekonomik çöküşün gerçekçi bir portresini çizdiği “Alanis” ve daha fazlası bu bölümde izlenebilir.

13 film Ulusal Yarışma’da...

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2017-2018 sezonunda tamamlanan 13 film yarışacak. Altın Lale Ulusal Yarışma’sında En İyi Film 150 bin TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10 bin’er TL ile ödüllendirilecek. Bu yıl da Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısına 50 bin TL verilecek. Türk Tuborg A.Ş. ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50 bin TL takdim edecek. 37. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi bu yıl yönetmen Pelin Esmer başkanlığında toplanıyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki, oyuncu Selen Uçer, şair Küçük İskender ve sinema yazarı Barbara Lorey de la Charrière. Ulusal Yarışma Bölümünde yer alan filmler: 

-“Tuzdan Kaide” - y: Burak Çevik

-“Halef” - y: Murat Düzgünoğlu

-“Buğday” - y: Semih Kaplanoğlu

-“Kelebekler” - y: Tolga Karaçelik

-“Kaçış” - y: Kenan Kavut 

-“Renksiz Rüya” - y: Mehmet Ali Konar 

-“Aydede” - y: Abdurrahman Öner

-“Yol Kenarı” - y: Tayfun Pirselimoğlu

-“Borç” - y: Vuslat Saraçoğlu

-“Güvercin” - y: Banu Sıvacı

-“Sofra Sırları” - y: Ümit Ünal

-“Put Şeylere” - y: Onur Ünlü 

-“Körfez” - y: Emre Yeksan

'İpekçe' restore edildi

  Bu yıl, öncü yönetmenlerimizden Bilge Olgaç’ın 1987 yapımı başyapıtı “İpekçe”, Zurich Sigorta işbirliğiyle Atlas Post Production tarafından restore edildi. Usta öykücü Osman Şahin’in Toroslar’daki köyünde geçmiş gerçek olaylardan esinlenerek Bilge Olgaç ile birlikte senaryolaştırdığı “İpekçe”, bir hayat kadınının değişmeyen yazgısını ve etrafındakilerin ikiyüzlülüğünü masalsı bir atmosferde aktarıyor. “İpekçe”nin yenilenmiş kopyasının gala gösterimi 10 Nisan Salı akşamı Nişantaşı City’s’de yapılacak.

Uluslararası yarışma

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen 11 film yarışıyor. İKSV’nin eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali’nin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin avroluk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10 bin avrosu Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10 bin avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek. Geçtiğimiz yıl festivalde Uluslararası Yarışma’da “Ornitolog” filmiyle Altın Lale kazanan yönetmen João Pedro Rodrigues başkanlığındaki jüride, “Dogtooth”, “The Lobster” gibi filmlerden tanıdığımız oyuncu Angeliki Papoulia; bu yıl Berlin Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ve Gümüş Ayı Alfred Bauer ödüllerini kazanan “Las Herederas / Mirasçılar” filminin yönetmeni Marcelo Martinessi; Ferzan Özpetek’in “Hamam” ve “Harem Suare” filmlerinin bestelerinden tanıdığımız müzisyen Pivio ve Tallinn Black Nights Film Festivali direktörü Tiina Lokk yer alıyor.

Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmler:

-“Köpek / Dog” - y: Samuel Benchétrit (Fransa)

-“Tuzdan Kaide” - y: Burak Çevik (Türkiye)

-“Cocote” - y: Nelson Carlo de los Santos Arias (Dominik Cumhuriyeti- Arjantin-Almanya-Katar) 

-“Görgü Kuralları / Good Manners” - y: Marco Dutra & Juliana Rojas (Brezilya- Fransa)

-“Western” - y: Valeska Grisebach (Almanya-Bulgaristan- Avusturya)

-“Bir Zamanlar Kasım’da / Once Upon a Time in November” - y: Andrzej Jakimowski (Polonya)

-“Bir Mahalle Hikâyesi / Soldiers. Story from Ferentari” - y: Ivana Mladenovic (Romanya-Sırbistan- Belçika)

-“Kış Kardeşleri / Winter Brothers” - y: Hlynur Palmason (Danimarka) 

-“Katil Marlina / Marlina the Murderer in Four Acts” - y: Mouly Surya (Endonezya- Fransa-Malezya-Tayland)

-“Ev / The Home” - y: Asghar Yousefinejad (İran)

-“The Rider” - y: Chloé Zhao (ABD)

Son dakika önerileri

-“Greenaway Alfabesi” - y: Saskia Boddeke 

-“Ümmü Gülsüm’ün Peşinde” - y: Shirin Neshat n “Cameron Post’a Ters Terapi” - y: Desiree Akhavan

-“Bikini Moon” - y: Milcho Menchevski 

-“Sonsuz Futbol” - y: Corneliu Porumboiu 

-“Özel Mülk” - y: Leslie Stevens n “Tatil” - y: Isabella Eklöf n “Yamyam” - y: Véréna Paravel, Lucien Castaing- Taylor 

-“Yüzbaşı” - y: Robert Schwentke 

-“Savaş Tiyatrosu” - y: Lola Arias n Ve tabii festivalin 100. yaşını özel bir bölümle kutladığı Ingmar Bergman’ın tüm filmleri.