İstanbul yağmura teslim oldu (09.10.2010)

İstanbul'da gece boyunca etkili olan yağmur ve fırtına nedeniyle kentte su baskını ve kazalar meydana geldi. Elektrik direkleri ve ağaçlar devrildi, balıkçı tekneleri battı.

İstanbul'da gece boyunca aralıklarla etkili ola yağmur su baskınlarına ve kazalara neden oldu. Rüzgar nedeniyle ağaçlar devrildi, elektrik direkleri yıkıldı. Kadıköy Kurbağalıdere’de 2 balıkçı motoru battı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde bodrum kattaki otoparkı su bastı. Sürücüler yollardaki su birikintileri nedeniyle zor anlar yaşadı. Yağmurun yanı sıra çıkan fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi. İtfaiye ve belediye, taşma tehlikesi bulunan dereleri, ekip göndererek sürekli kontrol altında tuttu.

 

Bursa'da su baskınları

Bursa'da etkili olan sağanak sebebiyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Dün gece aniden bastıran ve aralıklara şiddetlenen sağanak nedeniyle kentin işlek caddelerinde ulaşım güçlükle sağlandı.

Araçlar, yollardaki su birikintilerinden dolayı ilerlemekte güçlük çekerken, rögarlardan taşan sular da zor anlar yaşattı.

Sağanak nedeniyle özellikle Hamitler Mahallesi'nde giriş ve bodrum katlardaki ev ve iş yerlerini su bastı. Yurttaşların ihbarı üzerine itfaiye ekipleri su basan ev ve iş yerine müdahale etti. İtfaiye ekipleri sabahın erken saatlerine kadar çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

İDO seferleri iptal edildi

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş, Bursa, Yalova ve Bandırma bağlantılı bazı dış hat deniz otobüsü ve hızlı feribot seferlerini hava muhalefeti nedeniyle iptal etti.

İDO'dan alınan bilgiye göre, Yalova/Yenikapı saat 07.30, Bostancı-Kartal/Yalova saat 07.50, Armutlu-Armutluk/Yenikapı-Bostancı saat 08.00, Yalova/Kartal, Bandırma/Yenikapı-Bostancı ve Bursa-Yenikapı-Kadıköy saat 09.30 deniz otobüsü seferleri şiddetli Karayel yüzünden yapılamadı.

Pendik/Yalova ve Yalova/Pendik saat 07.00, Bursa/Yenikapı ve Yenikapı/Bursa saat 07.30, Yalova/Pendik ve Pendik/Yalova saat 08.15, Yenikapı/Yalova saat 08.30, Yalova/Yenikapı saat 09.00, Yalova/Pendik ve Pendik/Yalova saat 09.30 hızlı feribot seferleri de aynı nedenlerle gerçekleştirilemedi.

Avsa-Marmara/Yenikapı-Bostancı saat 16.00 deniz otobüsü seferinin ise etkili olması beklenen Karayel yüzünden iptal edildiği bildirildi.

 

"Fırtına devam edecek" uyarısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan ''meteorolojik uyarıda'', Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Bilecik, İstanbul, Düzce, Zonguldak, Bartın, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Aksaray, Karaman, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş ve Giresun çevrelerinde kuvvetli yağış beklendiği bildirildi.

İstanbul'da sabah saatlerinde, diğer illerde gün boyunca devam edeceği belirtilen yağışlarla ilgili yurttaşların ve yetkililerin, ani sel, su baskını, heyelan ve kuvvetli rüzgara karşı dikkatli olmaları istendi. 

 

Uludağ'da kar kalınlığı yarım metreyi geçti

Kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığı 55 santimetreye ulaştı. Önceki gece başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışının ardından ''oteller bölgesi''ndeki kar kalınlığı 55 santimetreyi buldu.

Sıcaklığın eksi 3 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da, görüş mesafesi yoğun sis yüzünden 20 metreye kadar düşüyor.Uludağ'da, 13 Ekim Çarşamba gününe kadar kar yağışının beklenmediği bildirildi.
 

Abant'ta mevsimin ilk karı yağdı

Doğal güzellikleriyle ünlü Abant Tabiat Parkı'na mevsimin ilk karı yağdı. Dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yerini gece kar yağışına bıraktı. Abant'ta kar yağışı aralıksız devam ederken kar kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştı.
Dünden beri etkili olan sağanak yağış İstanbul'u felç etti. Fırtına ve yağıştan ağaçlar devrilirken, bazı evleri su bastı, Kurbağalıdere'de 2 tekne battı. Tüm Türkiye'de etkili olan yağış bugün etkisini daha da artırarak sürecek. Meteoroloji fırtına, yağış ve zirai don uyarısı yaparak,yurttaşları uyardı.

 

Karadeniz'de fırtına

Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. Dün akşam saatlerinde başlayan yağış, gece yarısından sonra yerini fırtınaya bıraktı. Akçakoca Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, son 24 saatte metrekareye 25 kilogram yağış düştü. Fırtınanın saatte 30 kilometre hızla sürdüğü belirtildi. Fırtına yüzünden balıkçılar avlanmaya çıkamazken, barınaktaki iki balıkçı teknesi yan yattı.

 

Kütahya'nın yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı

Kütahya'da yüksek kesimlere mevsimin ilk karı yağdı. İl merkezi ve Domaniç ilçesinin yüksek kesimlerinde gece başlayan kar yağışı aralıklarla etkili oluyor. Domaniç-İnegöl karayolunun deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikteki Koca Yayla mevkisinde etkili olan yağış dolayısıyla kar kalınlığı 3 santimetreye ulaştı. Koca Yayla ile İnegöl'ün Tahtaköprü mevkisi arasındaki karayolunu kullanan araç sürücüleri, dikkatli olmaları yönünde trafik ekiplerince uyarıldı. İl genelinde karayolları ve belediye ekipleri, kar yağışı ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürüyor.

 

Poyraz Marmara'da etkisini kaybetti

Marmara Denizi'nde 3 gündür etkili olan poyraz etkisini kaybetti. Boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden, ancak saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye ulaşan poyraz ve yer yer 3 metreye ulaşan dalgalar yüzünden yollarına devam edemeyen ve rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirerek demirleyen yerli ve yabancı bandıralı 27 şilep ve tanker poyraz fırtınasının öğle saatlerinde etkisini kaybetmesinin ardından Şarköy'den demir alarak boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket ettiler. Hava koşullarının uygun hale gelmesinin ardından Şarköy'de demirli gemi kalmadı.

 

Sertavul Geçidi'nde karla karışık yağmur

Karaman'ı Mersin'e bağlayan Sertavul Geçidi'nde karla karışık yağmur başladı. Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, son 2 günde Karaman'da metrekareye 50 kilogram yağış düşerken, sağanak yağışın yarın da etkili olacağı belirtildi.

Sis ve yağmur yağışı, İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan en önemli geçitlerden olan Sertavul Geçidi'nde ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor. Sisten dolayı görüş mesafesi yer yer 50 metreye düşerken Sertavul'da karla karışık yağmur başladı.

Yetkililer güzergahı kullanacak sürücüleri dikkatli seyretmeleri konusunda uyardı. Karaman Belediyesi ise yaşanabilecek muhtemel taşkın ve sellere karşı kriz masası oluşturdu.