İstanbul ve Ankara'da İsrail protestosu
Tüketiciler Birliği organizasyonunda bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İsrail'in Gazze topraklarındaki saldırılarının ''soykırım boyutuna ulaştığını'' ileri sürdü. Saldırılar, Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlenen ''Gazze Halkıyla Dayanışma Mitingi''nde protesto edildi.
cumhuriyet.com.trBir çok sivil toplum kuruluşu İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti. İstanbul Levent'teki İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu'nun bulunduğu binanın önünde toplanan ve aralarında çocukların da bulunduğu grup, ellerinde Filistin bayrakları ve ''İsrail mallarını almayın, vahşete ortak olmayın'', ''Katil İsrail Gazze mezarın olacak'', ''Her ev bir Filistin'' yazılı dövizler taşıdı.
Grup adına açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İsrail'in Gazze topraklarındaki saldırılarının ''soykırım boyutuna ulaştığını'' ileri sürdü. Gazze'de insanlık onurunun vahşi şekilde çiğnendiğini vurgulayan Kaya, bunun durdurulması için başta siyasi iktidarlar olmak üzere tüm dünya uluslarının ve uluslararası kuruluşların aktif olarak saldırıya müdahale etmesi gerektiğini belirtti.
Kaya, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin de, ''İsrail devleti ile tüm ilişkilerini askıya alması, kamu ihalelerinde yer alan İsrail kökenli firmalara işten el çektirmesi, Türkiye'nin İsrail'deki diplomatik misyonunu geriye çağırması ve Türkiye'deki İsrail diplomatik misyon mensuplarını 'istenmeyen kişi' ilan ederek sınır dışı etmesi'' gerektiğini kaydetti.
Türkiye-İsrail arasında gerçekleşen 1,8 milyar dolar büyüklüğündeki savunma ve silah sanayi ürünlerine yönelik her türlü ticari ilişkinin sona erdirilmesi gerektiğini savunan Nazım Kaya, kanlı savaşı finanse ettiklerini açıkça bildiren İsrail, ABD ve İngiliz firmalarının ürettikleri mal ve hizmetlere karşı devam eden boykotlarını daha katı şekilde uygulayacaklarını bildirdi.
Kaya, İsrail firmaları ile ticaret yapan yerli yabancı bütün firmaları bu işbirliğini sona erdirmeye çağırarak, ''Gazze'de yaşayan kardeşlerimizle dayanışmamızı ve yaşanan soykırıma olan derin nefret ve tepkimizi sürekli ve görünür kılabilmek için de, bugünden itibaren 'Her ev bir Filistin' kampanyasını başlatıyor, bugünden itibaren evlerimizi, araçlarımızı Filistin bayrakları ile donatıyoruz'' diye konuştu.
Eyleme, Mazlum-Der, Özgür-Der, İHH İnsani Yardım Vakfı, Filistin Dayanışma Derneği, Türkiye Yazarlar Birliğinin da aralarında bulunduğu çok sayıda sivil toplumu kuruluşunun üyeleri katıldı.
''Gazze Halkıyla Dayanışma Mitingi''
Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlenen miting öncesinde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenler için Kocatepe Camisi'nin avlusunda gıyabi cenaze namazı kılındı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı namazın ardından grup, Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlenen mitinge katılmak üzere yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Mithatpaşa Caddesi trafiğe kapatıldı.
''Katil İsrail, Filistin'e Özgürlük'', ''Kahrolsun İsrail'' ve ''Katil İsrail Bebeklerin Suçu Ne?'' sloganları atan ve zaman zaman tekbir getiren grup, ''Filistin Halkı Yalnız Değildir'', ''Filistin'e Dua, İsrail'e Beddua'', ''Gazze Yanıyor, Bebekler Ölüyor'', ''Siyonist Elçilik Kapatılsın'' yazılı pankartların yanı sıra Filistin bayrakları da taşıdı.
Kadınlar ile erkeklerin ayrı ayrı yürüdüğü grupta çocuklar da yer aldı. Yürüyüşte, üzerinde bir ayakkabı bulunan ve ''This is for you Olmert (Bu senin için Olmert)'' yazan pankart ile kanlı kefeni temsil eden beyaz bir beze sarılmış oyuncak bebek dikkati çekti. Grup, yürüyüşün ardından ''Ankara Filistin Platformu'' tarafından Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlenen ''Ankara Filistin Dayanışma Platformu Mitingi''ne katıldı.
Mitingde konuşan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, İsrail'i protesto mitinglerindeki haykırışların Filistin halkının yüreğine su serptiğini ve İsrail tanklarının önünde manevi siper oluşturduğunu ifade etti. TBMM İsrail-Türkiye Dostluk Grubunun son üyesini de kaybederek dağıldığını belirten Dilipak, ''TBMM Filistin-Türkiye Dostluk Grubu üyeleri daha neyi bekliyor? Neden hala Ankara'da oturuyorlar?'' dedi.
Ankara Filistin Dayanışma Platformu adına konuşan Recep Vidin de Müslüman ülkelerin liderlerinin İsrail'in saldırılarına karşı hiçbir şey yapmadığını ileri sürdü. İsrail ile ikili anlaşmaların feshedilmesi ekonomik, siyasi ve askeri ilişkilerin askıya alınması gerektiğini savunan Vidin, Türkiye'nin İsrail'deki büyükelçisini geri çağırmasını istedi.
Filistinli Doktor Said el Hac ise, Gazze'deki saldırılarda bir hafta 75'i çocuk 435 kişinin öldüğünü ve 2 binden fazla kişinin yaralandığını söyledi. Halkların üzerine düşeni yaptığını ancak devlet yetkililerinin bunu başaramadığını savunan el Hac, İsrail'in Ankara'daki Büyükelçiliğinin kapatılmasını istedi.
İsrail'i protesto eden şiirlerin de okunduğu miting sırasında, İngilizce ''Gazza is burning, The world is silent, Make yourself heard (Gazze yanıyor, Dünya sessiz, Sesinizi duyurun)'' pankartları ile Arapça pankartlar da dikkat çekti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Osmaniye, Nevşehir ve Konya'da düzenlenen mitinglerle de protesto edildi.
Osmaniye'de protesto gösterisi
Osmaniye'de, Memur-Sen'in öncülüğünde, 30 sivil toplum kuruluşunun ve siyasi partilerin katılımıyla, Dr. Devlet Bahçeli Bulvarı'nda düzenlenen ''Filistin'e destek'' mitingine, Hamas'ın Suriye'de sürgündeki siyasi büro şefi Halid Meşal telefonla katıldı.
Meşal, cep telefonunun hoparlöre yaklaştırılmasıyla seslendiği Osmaniyelilerden maddi ve manevi yardım isteyerek, ''Türkiye'den Gazze'ye doktor, hemşire, ambulans, ilaç göndermesini bekliyoruz. Bizlerden dualarınızı eksik etmeyin. İsrail mallarını boykot edin. Zafer yakındır. Türkiye, İsrail ile silah anlaşmasını da bir an önce iptal etmeli'' dedi.
Halid Meşal, mitinge katılanların ''Hamas'a selam, direnişe devam'' sloganlarını dinledikten sonra, Filistin'e Fatih Sultan Mehmet gibi bir liderin gerektiğini söyledi.
Halkın, Türk ve Filistin bayraklarıyla katıldığı mitingde, Filistin halkı için yapılan duaların ardından İsrail ve ABD bayrakları yakıldı. Bazı vatandaşlar, parmaklarındaki yüzükleri Filistin'e yardım olarak gönderilmek üzere platformdaki görevlilere teslim ederken, bazı kadınlar ise gözyaşlarını tutamadı. Mitinge, Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar, sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcileriyle, vatandaşlar katıldı.
Nevşehir'de de protestolar vardı
Nevşehir'de, Gönüllü Sivil Toplum Örgütleri Platformu tarafından düzenlenen miting öncesi Borsa Kavşağı'nda toplanan vatandaşlar, Telekom Meydanı'na kadar sloganlar atarak ve tekbir getirerek yürüdü. Türk Telekom Binası önünde yapılan mitingde Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ve Gönüllü Sivil Toplum Örgütleri Platformunu oluşturan dernek başkanları konuşma yaptı.
Mitinge katılan bazı vatandaşlar, İsrail'in yanı sıra ABD aleyhinde de pankartlar açarken, bazı vatandaşlar da ellerinde üzeri kanlı oyuncak bebekler taşıdı. Mitinge davet edilen ve Filistin'de yaşayan Doktor Wafi Ataalla, Gazze'de yaşananları anlattı. İsrail'in Filistin'de genç, yaşlı, çocuk demeden herkesi katletmekte olduğunu söyleyen Ataalla, her gün çok sayıda sivil insanın öldüğünü bildirdi. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleşen ve Kuranıkerim okunması ile başlayan miting, yapılan toplu dua ile son bulurken, bir İsrail bayrağı da yakıldı.
Konya'da Filistin'e destek yürüyüşü
Konya'da, bazı dernek, sendika ve vakıflar tarafından oluşturulan Sivil Toplum Kuruluşları, ''Filistin'e Destek Yürüyüşü ve Mitingi'' düzenledi. Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü karşısındaki boş alanda toplanan her yaştan çok sayıda kadın ve erkek, Kayalı Park'a kadar İsrail aleyhine sloganlar atarak yürüdü. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Kayalı Park'taki mitingde, Gazze'ye yardım ulaştıran ilk kuruluşun kendileri olduğunu söyledi. Ellerinden geldiğince desteklerin süreceğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: ''Yüz tır, bin tır yardım göndereceğiz. Gerekirse Konya'yı, Diyarbakır'ı, İstanbul'u Gazze'ye yıkarız. Biz zulmü protesto ediyoruz. Zulme uğrayanlara destek oluyoruz. Bu mesele, vicdanında merhamet olan bütün kesimlerin meselesidir. Taksim'de düzenlediğimiz mitingde bile hiç ummadığımız kesimler bize destek oldu. Önümüzde üç yol var. Filistin'i herkese anlatacağız, İsrail'i yalnız bırakacağız, elimizden geldiğince Filistin'e destek olacağız.''
Konuşmaların ardından dua edildi. Dua sırasında bazı kişilerin ağladıkları görüldü.
Öte yandan, Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi üyeleri, Sivil Toplum Örgütleri tarafından Kayalı Park'ta açılan fotoğraf sergisini gezmek için bir araya geldi.
Görme engellilere sergilenen fotoğrafları anlatmak isteyen dernek üyesi İsa Duman, fotoğrafların anlattığı konunun içler acısı olduğunu, bu durumdan etkilendiği için sözlerine devam edemeyeceğini ifade etti. Fotoğraf sergisinin gezilmesinin ardından bir açıklama yapan Dernek Başkanı Veli Özağan, fotoğrafları görmemelerine rağmen arkadaşlarının tavrından durumun çok kötü olduğunu anladıklarını söyledi.
Fotoğraf sergisini gezen Kore Gazisi Ahmat Aras ise ''Her zaman yardıma hazırız. Türkiye'nin köyünden, kasabasından her yerinden toplanıp bu yavrularımızı kurtaralım. Bunlara yardım edelim. İsrail'in aklını başına alması gerekiyor. Tarihe bakıldığında yaptığımız mücadelelerle dünyaya hakim olduğumuzu ispatladık. Yine yapabiliriz'' diye konuştu.
KKTC'de 'İnsanlığa dön' çağrısı
KKTC'de 19 sivil toplum örgütü Gazimağusa'da miting düzenleyerek, İsrail'in, Gazze'ye saldırılarını protesto etti. Tarihi Namık Kemal Meydanı'nda yaklaşık 2 saat süren mitingde, ''Gazze'de çocukların, kadınların ve sivil insanların üzerine bomba yağdırıldığı ve soykırım yapıldığı'' belirtilerek, İsrail'e ''İnsanlığa dön'' çağrısı yapıldı.
Mitingde, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlara, İsrail'in saldırıları durdurması için derhal girişimde bulunmaları ve abluka altındaki Gazze'ye acil insani yardım götürülmesi talebinde de bulunuldu. Miting öncesinde de aralarında KKTC üniversitelerinde okuyan Filistinlilerin de bulunduğu yaklaşık 500 kişi, otobüs terminalinde toplanarak, Namık Kemal Meydanı'na kadar yürüdü. Mitingde yaşamını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Mitingde konuşmalar devam ederken, bazı kişiler, iki kez İsrail bayrağını yakma girişiminde bulundu. Bu girişim, mitingi düzenleyen bazı sivil toplum örgütü yetkilileri tarafından, ''mitingin insanlık için bir sağduyu çağrısı olduğu'' gerekçesiyle engellendi. Ancak bir Filistinli öğrenci, miting alanındaki yüksek bir yapının üzerine çıkarak, İsrail bayrağını ayaklarının altına alıp çiğnedi. Miting devam ederken, Gazze'de İsrail bombardımanı sonucunda bir çocuğun daha hayatını kaybettiğinin öğrenilmesi üzerine, Gazze'yle mobil telefon bağlantısı kuruldu. Telefondaki Filistinli, Gazze'de İsrail saldırıları sonucunda şimdiye kadar 434 Filistinli'nin yaşamını kaybettiğini, 2280 kişinin yaralandığını, ölenlerden 75'inin çocuk, 26'sının da kadın olduğunu açıkladı.
Konuşması, hoparlerden mitinge katılanlara da dinletilen kişi, İsrail'in Gazze'de uçaklardan bildiri atarak, Filistinlilere Gazze'yi terk etme çağrısı yaptığını belirtti ve ''direneceklerini, Gazze'yi terk etmeyeceklerini'' bildirdi.
Telefondaki kişi ayrıca, KKTC halkının Gazze'deki olaylara karşı duyarlılığı için teşekkür etti. KKTC, Türk ve Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, Türkçe ve İngilizce ''Gazze'ye özgürlük, ambargo ve katliama son'', ''Zalim İsrail, Filistin'den defol'', ''Kan ve gözyaşı üzerine İsrail kurulamaz'', ''Zulme karşı tek bir yumruk, tek bir yürek'' yazılı pankartlar taşıdı. Gazze'deki çocukların ölümlerini vurgulamak için de üzerinde kırmızı lekeler bulunan çocuk kuklası taşındı. Yürüyüş ve miting süresince kalabalık, ''Filistin halkı yalnız değildir'', ''Katil İsrail Filistin'den defol'', ''Gazze Kıbrıs omuz omuza'', ''Kahrolsun Amerikan emperyalizmi'' ve ''Hepimiz Filistinliyiz'' diye slogan attı. Miting, konuşmaların ardından sona erdi.