‘İstanbul Sözleşmesi 1 Temmuz’da yürürlükten kalkacak’ kararı yayımlandı, kadınlar karşı çıktı
İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlük tarihinin 1 Temmuz’da sona ereceğine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasına kadınlardan tepki geldi. Kararın yok hükmünde olduğuna vurgu yapan kadınlar, “Gerekirse Meclis’e kadar gideriz” dedi.
Tuğba ÖzerTürkiye’nin Cumhurbaşkanı kararı ile 19 Mart’ta çekildiği İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye bakımından yürürlük tarihinin 1 Temmuz’da sona ereceğine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Kadınlar karara karşı çıktı:
‘KARAR YENI ANAYASA IHLALI’
Hukukçu ve kadın hakları savunucusu Hülya Gülbahar: “Yayımlanan karar ilkinde olduğu gibi yok hükmündedir. Temel haklar ve uluslararası sözleşmeler konusunda anayasanın 90. maddesi yerli yerinde dururken, sadece Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu sözleşmeden çıkılamaz. Bu karar yeni bir anasaya ihlalidir.
Cumhurbaşkanı’nın sözleşmeden çekilmeye ilişkin kararına yüzlerce dava açıldı. Bu son karar hem açılmış olan Türkiye’deki davalar açısından hem de Venedik Komisyonu’nun çekilme kararına ilişkin başlattığı çalışma açısından yargıya ve konseye talimat verme niteliği taşıyor.
Ayrıca Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği Türkiye’den bildirimi almış olsa da bu işlem Türkiye’nin sözleşmeden çıktığı ya da 1 Temmuz’da sözleşmeden çıkacağı anlamına gelmiyor. Türkiye’nin çekilip çekilemeyeceği; birincisi Türkiye’deki davaların sonuçlarına ikincisi de Venedik Komisyonu’nun bildireceği görüş çerçevesinde Avrupa Konseyi’nin alacağı karara bağlı. Danıştay ‘Cumhurbaşkanı’nın çekilme kararı yok hükmündedir’ kararı verirse Türkiye’nin 1 Temmuz’da İstanbul Sözleşmesi’nden çıkışı da mümkün olmaz.”
‘SOKAKLARDA OLMAYA DEVAM’
İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu’ndan Tülay Korkutan: “Bu karar kadınlar açısından yok hükmündedir. Çünkü bizim hayatımız söz konusu... Biz zaten İstanbul Sözleşmesi’nden ilk çekilme kararı verildiğinde her yerde sokaklara çıktık.
Çünkü erkek şiddetinin bu kadar arttığı dönemde İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı erkeklere ‘öldürmeye devam edin’ demektir. Biz sokaklarda olmaya devam edeceğiz, haklarımıza da hayatımıza da özgürlüğümüze de sahip çıkacağız. 1 Temmuz’dan sonra da ‘İstanbul Sözleşmesi bizim’ demeye devam edeceğiz. Gerekirse Meclis’e kadar gideriz.”
NEDEN MECLİS’E GETİRMİYORSUNUZ?
CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: “Danıştay’da açtığımız bir dava var. Bu resmen yargıya talimat vermektir. Danıştay’a açtığımız davaları yok mu sayıyorsunuz? Danıştay’ın bu hukuksuzluğa dur demesini ve bir an önce yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyoruz.
Meclis’ten onay alarak kanunlaşan bu sözleşmeden çıkmak için yine Meclis kararı gerekiyor. Neden Meclis’e getirmekten korkuyorsunuz? Mücadeleye devam edeceğiz. 450 bin kadın üyemiz, tüm örgütümüz ve kadın hareketiyle ve diğer muhalefet partilerinin temsilcileriyle de dayanışma içerisinde mücadelemizi yürüteceğiz.”