İstanbul pazarında bir İtalyan

İtalya'nın köklü sanat galerilerinden Galleria Russo, Tophane'de Russo Art Gallery Istanbul adıyla açıldı.

Nazlı Pektaş/Cumhuriyet

İtalya’nın köklü sanat galerilerinden Galleria Russo, Tophane’de Russo Art Gallery İstanbul adıyla yeni bir galeri açtı. 13 Kasım’da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde açılan 9. Contemporary İstanbul’a da katılan Russo için, İstanbul’un sanat ortamına hızlı bir giriş yaptığını söylemek yanlış olmaz.

Galleria Russo, galerinin şimdiki sahibi Fabrizio Russo’nun büyük büyük babası Pasquale Addeo tarafından 1898 yılında Roma’da kurulmuş. İspanyol merdivenlerinin yakınında Alibert caddesi 20 numarada ikamet eden galeri yıllardır, aile geleneklerine bağlı kalarak; hem usta ressamların eserlerini (Tiziano, Caravaggio, Lega, Segantini, Bellini) hem de çağdaş İtalyan resminin önemli isimlerini sergiliyor.

Galleria Russo, İstanbul’a merhaba dediği açılış sergisinde günümüz İtalyan resminin başarılı isimlerini yan yana getiriyor: Massimo Giannoni’nin kütüphane resimleri, Tommaso Ottieri’nin kent manzaraları, Manuel Felisi’nin görkemli tuvalleri, Roberta Coni’nin portreleri sergilenen işlerden sadece bir kaçı.

Russo Art Gallery Istanbul; Fabrizio Russo, Hale Karaçelik, Ferdan Yusufi ve Giorgio Bertozzi’nin ortaklığında kurulmuş. Galerinin direktörü ve Galleria Russo’nun sahibi Fabrizio Russo ile konuştuk.

- İstanbul’ da yeni bir galeri açma fikir nasıl doğdu? Bu şehri sizin için cazip kılan ne?

İstanbul, Doğu’ya açılan kapı ve ama aynı zamanda Avrupa’nın kalbi. Neden başka bir yer olsun? Şu noktayı burada yeniden vurgulamak istiyorum. Hissettiğim şu ki; hala İstanbul’da yaşayanlar, sahip olduğu potansiyele tamamıyla ulaşamamış ve bunu kullanamamış muazzam bir ülkede bulunduklarının farkında değiller. Birkaç sene önce, çok başarılı uluslararası yönetici ve yakın bir arkadaşım İstanbul’u “Avrupa’nın Başkenti” olarak nitelendirmişti. Evet ben bugün, onunla aynı fikre geldim.

- Galleria Russo resim sergileyen ve satan bir galeri. İstanbul piyasasında resim satmak kolay olacak mı? Bu konuda iddianız ne?

30 yıldır kendimi resme adadım ama aynı zamanda ihtiyatlı bir şekilde çağdaş sanatın diğer dillerine de yaklaşıyorum. Eminim ki resmin hala anlatacak çok şeyi var. Biz işimiz aracılığıyla, resimde henüz keşfedilmemiş olanın arayışı içindeyiz. Resim dışında görsel sanatların diğer dallarına karşı meraklı bir izleyici olarak yaklaşıyorum, fotoğraf sanatına da ihtiyatlı bir sakinlikle bakıyorum.

- İtalya’nın oldukça ünlü sanatçılarıyla çalışıyorsunuz. Bu ilk serginizde çağdaş isimleri getirdiğinizi görüyorum. Devam eden sergilerde eski kuşaktan sanatçıları da görme şansımız olacak mı?

Bunu beraber göreceğiz. Bu, pazardan gelen isteklere bağlı olacak, biz daha farklı çizgisi olan sanatçıları da getirmeye açığız. Önemli olan bizim yüksek kalite anlayışımıza ve çizgimize uyması.