İstanbul Opera ve Bale Festivali'nde Osmanlı rüzgarı
Saraydan Kız Kaçırma, Muhteşem Süleyman, IV. Murat ve Bayezid gibi Türk kültürü ile yaşantısını konu alan operalar, orijinal tarihi dekorlarda, İstanbul gecelerinde izleyiciye sunulacak.
cumhuriyet.com.trDevlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce (DOB) 25 Haziran-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek festivalde, yerli ve yabancı sanatseverler, son dönemde hem yurt içinde hem de dışında ilgi gören, dizilere ve sinema filmlerine konu olan Osmanlı İmparatorluğu'ndan hikayelerin anlatıldığı eserlerle buluşturulacak.
DOB Festivaller, Yarışmalar ve Turne Organizasyon Koordinatörü Mehmet Yılmaz, Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali'nin, Ankara DOB'un, 25 Haziran'da Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde Giuseppe Verdi'nin doğumunun 200. yılı sebebiyle "Rigoletto"yu sergilemesiyle başlayacağını söyledi.
Son yıllarda Osmanlı rüzgarının her alanda estiğine işaret eden Yılmaz, izleyicinin, kendi tarihlerinden önemli şahsiyetlerin sahneye opera ve bale anlatımıyla taşınmasını ilgi çekici bulduğunu belirtti.
Festivalin turizme katkısı
Festivalin tarihi mekanlarda yapılması ve Osmanlı'yı konu edinmesi nedeniyle Türkiye'nin tanıtımına da katkı sağladığına dikkati çeken Yılmaz, "Tur firmaları festival için aylar öncesinden bizimle iletişime geçip toplu biletler talep ediyor. İstanbul ve Türkiye yurt dışından çok merak ediliyor, gören de bir daha görmek istiyor. Bu nedenle de İstanbul'u görmek ve festivali izlemek isteyenler bu fırsatı kaçırmıyor. Festivalin turizme önemli bir etkisi oldu. Biletlerin büyük kısmı hemen satıldı" dedi.
'Saraydan Kız Kaçırma'
İstanbul DOB, 3-4 Temmuz'da Topkapı Sarayı'nda, Wolfgang Amadeus Mozart'ın tüm dünyada farklı sahnelerde yüzlerce yıldır sergilenen, "Saraydan Kız Kaçırma" adlı eseriyle temsil verecek.
Uzun yıllardır DOB tarafından izleyicinin karşısına çıkarılan eserin hikayesi Selim Paşa döneminde geçiyor. Selim Paşa bir sefere çıkar ve gemi kazasında Konstanze ve hizmetçisi Blondchen'i kurtararak saraya getirir. Konstanze'yi saraya getiren Selim Paşa ona aşık olur ama Konstanze'nin Belmonte adında bir sevgilisi vardır ve onu unutamamaktadır. Aynı şekilde Belmonte de Konstanze'yi unutamamış ve peşine düşerek onu aramaya saraya gelmiştir. Selim Paşa birbirine ulaşan aşıkların aralarındaki sevgiden haberdar olduğunda kavuşmalarına engel olmak istemez. "Aşkın önünde hiçbir güç duramaz" der ve onların kendi ülkelerine gitmelerine izin verir.
'Muhteşem Süleyman'
Tevfik Akbaşlı'nın "Muhteşem Süleyman" adlı eserinde ise cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumundan, Zigetvar seferinde ölümüne kadar geçen sürede yaşadıkları, hasta yatağında çektiği acılar, pişmanlıkları ve üzüntüleri konu ediliyor. Eser İzmir DOB sanatçılarınca 28 Haziran'da, Bahçeşehir Kültür ve Sanat Merkezi'nde sahnelenecek. "Bayezid" operasını da 27-29 Haziran'da İstanbul DOB, Süreyya Operası'nda sanatseverlerin beğenisine sunacak.
'IV. Murat'
Samsun DOB'un, Topkapı Sarayı'nda 7-8 Temmuz'da izleyiciyle bir araya getireceği "IV. Murat"ın konusu ise şöyle: "Yeniçeri ve sipahilerden asiler, Topal Recep Paşa'nın himayesinde Hüsrev Paşa'nın azledilmesini bahane ederler ve Topkapı Sarayı'nı basarak Sultan Murat'ı ayak divanına çağırırlar. Sultan Murat ile yüz yüze görüşmek isteyen asilerin amacı, devletin ileri gelenlerinden bazılarının kendilerine teslim edilmesidir. IV. Murat, Hafız Paşa'yı görevden alır ama öldürülmesine razı olmaz. Ayaklanmanın elebaşı Topal Recep Paşa zorbaların baskısıyla sadrazam yapılır. Padişahın annesi Kösem Sultan ise Recep Paşa ile işbirliği yapmaktadır. Asiler eski sadrazam Hafız Paşa'yı istediklerinde padişah ona kaçmasını söyler ancak Hafız Paşa padişahı güç durumda bırakmamak için kaçmayı kabul etmez. Çocuklarını padişaha teslim eden paşa kendini feda eder. Zorbaların elebaşı Recep Paşa, Kösem Sultan'la Sultan Murat'ın tahttan indirilmesini görüşür. Kösem Sultan da buna razıdır ancak Murat'ın yerine kendisinden doğma, şehzade Kasım'ın tahta geçmesini şart koşar."