İstanbul Kent Savunması: İstanbul depreme hazır değil
İstanbul Kent Savunması yaptığı açıklamayla 17 Ağustos'un 18.yıl dönümününde İstanbul'un olası bir afet halinde temiz su ihtiyacı, doğalgaz hatları, afet ulaşım yolları gibi konularda açıklar olduğunu ve 39 ilçe belediyesinin sadece dokuzunun internet sitesinden afet toplanma alanlarına ilişkin bilgiye ulaşılabildiğine dikkat çekti.
cumhuriyet.com.tr
İKS 17 Ağustos'un 18.yıl dönümününde yaptığı açıklamalarla İstanbul'un şehir yapılanmasına dair çarpıcı tespitlerde bulundu. İKS'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar:
"BETON-ASFALT CEHENNEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLEN İSTANBUL"
Her 17 Ağustos'ta hatırladığımız gerçek şudur ki İstanbul afetler karşısında artık çok daha zayıf, kırılgan ve riskli durumda. Üretim yerine borçlanmaya ve emlak inşaat rantına dayalı bir ekonomi, bu zayıflığı kamerleştirmekte. Temmuz ayında yoğun yağış nedeniyle 9 gün arayla yaşanan seller, İstanbul için afet öncesi, afet esnası ve sonrası ile ilgili hiçbir eylem planı olmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Görkemli AKOM binasından duyurular yaparak boy göstermek dışında, idarenin afet sahasında gözükmediği mega kentte, vatandaşlar kendi olanaklarıyla sel sularından kurtulmaya çalıştılar. Küresel iklim değişikliğine karşı tedbirler yerine tam aksine son hızla beton-asfalt cehennemine dönüştürülen İstanbul, iklim değişikliği etkilerini böylece katlanarak yaşadı; ileride de yaşayacak.
"ÖNGÖRÜSÜZ POLİTİKALAR İSTANBUL'UN SONUNU HAZIRLAMAKTADIR"
Yakınlarda, 9 gün arayla yaşanan bu iki afet ertesinde İstanbul'un hal-i pür melaline ve idarenin kayıtsızlığına, sorumsuzluğuna bakarak, 17 Ağustos'un yıl dönümünde deprem denen afeti bir kez daha düşündüğümüzde, karşımıza çıkan tablo korkutucu ötesidir. Metropol kentlerin afetler karşısında savunmasız olmasının ana nedeni insan eksenli politikaları uygulamayan, rant odaklı yönetimlerdir. Denizde kazıkların üstüne yapılan bir alanı afet toplanma alanı ilan etmek, dolgu alanları arttırmak, zemin haritalarına bağlı kalmamak, dere yatakları ve kayma riskli yerlere inşaat izni vermek, ana arterleri, tahliye hatlarını planlamamak, kentin her boş alanına bir inşaat projesi planlamak gibi salt rant odaklı öngürüsüz politikalar, İstanbul'un sonunu hazırlamaktadır.
İstanbul Kent Savunması şehrin sorunlarını şöyle sıraladı:
2001 planı doğrultusunda Afet Acil Ulaşım Yolu ilan edilen 562 cadde ve sokağın çoğunluğu İSPARK tarafından işletiliyor.
Depremde çıkması muhtemel yangınlara karşı doğalgaz hatları ya da başta okul hastane gibi kamu binaları ile viyadükler, köprüler, altgeçitler ve tüneller… 99’dan bu yana bunların yüzde kaçı sağlamlaştırıldı, sağlamlaştırıldı mı bilen yok.
Deprem ertesinde ciddi bir sonuç olarak karşımıza çıkacak olan temiz su ihtiyacı nereden nasıl sağlanacak bilmiyoruz.
İstanbul’da 39 ilçe belediyesinden sadece dokuzunun internet sitesinden afet toplanma alanlarıyla ilgili bilgiye ulaşılabiliyor.
İstanbul Kent Savunması'nın önerileri:
* İBB ve tüm ilçe belediyelerinden, yönetimleri altındaki mahallelerin, bölgelerin afet toplanma alanlarını açıklamalarını talep ediyoruz.
* İstanbullulara çağrımız. İkamet ettikleri bölgenin afet toplanma alanlarını ilgili idarelere sorarak öğrensinler ve yerinde denetleme yapsınlar
* Başta ilin, sonrasında her ilçenin Afet Hazırlık Planı olmalı. Mahalle / Bölge Tahliye Planları yapılmalı. Bunlar mahalle ve sokak bazında katılımcı bir çalışmayla gerçekleştirilmeli.
* Her mahalleye, nüfusa yeterli büyüklükte ve acil ihtiyaçlar ve müdahale araçlarını da içeren afet toplanma alanı talep ediyoruz.
* Hazırlık aşamasının önemli çalışması olan Mahalle Risk Analizi ve Mahallenin İnsan ve Altyapı Kaynakları belirlenmeli.