İstanbul ışıl ışıl olacak
İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo, ''Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camisi, Yeni Cami ve Beyazıt Camisi'nin restorasyonları 2010 yılında tamamlanacak'' dedi.
cumhuriyet.com.trİtalyan Ticaret Merkezi, İtalyan Ekonomik Gelişmeler Bakanlığı ve İtalya'nın İstanbul Başkonsolosluğu iş birliğiyle, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında, ''İtalyan Şehir Mimari ve Müze Aydınlatma Teknolojileri Semineri'' düzenlendi. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen seminerde konuşan İtalyan Ticaret Merkezi Müdürü Roberto Luongo, hedeflerinin, mimari restorasyon ve kentsel aydınlatma alanlarında İtalyan teknolojileri ile şehrin en önemli anıtları ve mimari varlıklarının profesyonel formasyonunu gerçekleştirmek ve aydınlatılacak eserin öne çıkması gereken özelliklerinin etüd edilerek, şehrin dokusuna en uygun şekilde planlanıp uygulanması olduğunu kaydetti. İtalyan teknolojileriyle İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti sıfatına yakışır bir görüntüye kavuşmasına katkıda bulunmak istediklerini belirten Luongo, İtalya'nın da Türkiye gibi zengin, mimari ve kültürel mirası ile dünyada tanınmış ülkelerden olduğunu anlattı.
Luogno, İtalya kültür mirasının, restorasyon ve konservasyon teknolojileri ile korunduğunu vurgulayarak, ''2006 yılından beri İtalyan firmaları, gerek rekterasyon gerekse aydınlatma konusunda Türk pazarına girdi ve birçok işbirliği sağlandı. Bu konuda her şey bitmiş değil, çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de daha önce mevcut olmayan firmalar şu anda Türkiye'de önemli projelerde ihaleler kazandı'' diye konuştu.
İstanbul'da devam eden birçok proje olduğunu aktaran Luongo, ''Devam eden projelerden bazıları olan Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi, Yeni Cami ve Beyazıt Camisi'nin restorasyonları 2010 yılında tamamlanacak'' dedi. Geçen ay Dolmabahçe Sarayı'nın saat kulesinin aydınlatmasını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Luongo, yine Sadrazam Said Paşa Konağı, İstanbul Moda Akademisi'nin aydınlatmasının da yapılacağını söyledi. Luongo, 2010 yılının ilk aylarında da Galata Kulesi'nin aydınlatmasını yapacaklarını ifade ederek, bütün çalışmaların 2010'da bitirileceğini sözlerine ekledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürü Muhammet Garip de kent aydınlatmasının amacının, kenti gecelerini daha yaşanılır ve güvenli hale getirmek ve kentin değerlerini ortaya çıkarmak olduğunu belirtti. Kent aydınlatmasının, eskiden olduğu gibi yalnızca güvenlik koşullarını kapsayan, yaya ve trafik yollarının aydınlatılması ile kalmayıp, kenti gerek kullanımı gerekse estetik yönden çekici kılacak aydınlatma düzenlemelerini kurulmasını kapsadığını ifade eden Garip, şöyle devam etti: ''Aydınlatma gereçleri, birer kent mobilyasıdır ve tüm kent mobilyaları gibi kent kimliğini destekleyecek veya ona zarar verebilecek potansiyeli içermektedir. Estetik açıdan bakıldığında aydınlatma gereçlerinin bulunduğu çevre ile ortak bir dil oluşturulması ve diğer kent mobilyaları ile uyumu önem arz eden iki konudur. Bunun sağlanabilmesi için etkin takım çalışması, fikir birliği, birimlerdeki iç dirençlerin yenilmesi, bütüncül planlama gibi konuların yerel yönetimler tarafından ciddi bir şekilde ele alınması gerekmektedir. Dış aydınlatmanın yanlış şekilde, yanlış miktarda, yanlış yönde ve yanlış zamanda yapılması kentin gece yaşamına zarar vermektedir. Şehrin güzelleştirilmesi için işlevsel ve mimari aydınlatma ile ilgili aydınlatma master planının faydası ve gerekliliği tartışılmaz bir gerçektir.'' Konuşmaların ardından İtalyan firmaları sunumlarını gerçekleştirdi.