İstanbul Barosu'nda seçime doğru...

İstanbul Barosu'nun 13-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek genel kurulunda 4 aday 3 grup yarışacak.

cumhuriyet.com.tr

30 bine yakın üyesiyle dünyanın sayılı büyük meslek kuruluşlarından biri olan İstanbul Barosu’nun genel kurulu Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan seçimlerde iki aday yarışacak: İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve eski başkanlardan Muammer Aydın. Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG), Katılımcı Avukatlar Grubu (KAG) ve Özgürlükçü Hukuk Platformu (ÖHP) ise seçimler için birleşti. Üç grubun ortak adayı avukat Filiz Kerestecioğlu. Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun başkan adayı da avukat Rıza Saka.

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve Muammer Aydın, aynı grupta ikinci kez rakip olarak seçimlere katılıyor. Baronun Ergenekon ve Balyoz davalarındaki tutumu nedeniyle son dönemde gündemden düşmeyen Kocasakal, Aydın’a rakip olduğunda baronun yönetim kurulu üyesiydi. Kocasakal, 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Bir süre serbest avukatlık yaptıktan sonra 1995 yılında Galatasaray Üniversitesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku asistanı oldu. 2000 yılında Karapara Aklama Suçu konulu teziyle doktor, 2005 yılında Avrupa Birliği Ceza Hukukunun Esasları çalışmasıyla da doçent oldu. 2004-2006 döneminde İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanı olarak görev yaptı. Çok sayıda makale ve yazısı yayımlandı. Baronun 2008- 2010 döneminde başkanlığını yapın Muammer Aydın, seçimlerin Önce İlke’nin iki adayı arasına olacağını belirtiyor. Önce İlke’deki ayrılığa ilişkin de “Biz seçime, yani demokrasiye inanıyoruz. Geçen dönem bizden ayrılan ve Önce İlke olduğunu iddia eden yönetimdeki grup ise adaylarını demokrasi dışı yöntemlerle masa başında tespit ediyor” dedi.  Aydın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1979’dan bu yana serbest avukatlık yapıyor.
 

Tek kadın aday

Baro seçimlerine tek kadın aday olarak katılan avukat Kerestecioğlu, barış söylemiyle öne çıkıyor. “Öfkenin erkek egemen dili muteber dil olarak kullanılıyor. Öfke değil barış dilini savunan bir baro için hep birlikte mücadele edeceğiz” diyor. İnsan hakkı savunucusu, feminist avukat Kerestecioğlu, kadın cinayeti davalarına baro yönetiminin de müdahil olmasından yana. Kerestecioğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Mesleğine 1987’de başladı. İstanbul Barosu’nda Kadın Hakları Uygulama Merkezi kurucu üyesi. İnsan Hakları Derneği’nde de avukatlık yaptı. Güncel Hukuk Dergisi’nde yazı işleri müdürü olarak da çalışan Kerestecioğlu’nun, çeşitli kitaplarda ve dergilerde kadın hakları, kadına şiddet ve insancıl hukuk üzerine yazıları yayımlandı.
 

Demokratik baro için...

Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun adayı Rıza Saka, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. 1992’den bu yana serbest avukat olarak görev yapıyor. Hukukçular Derneği ve Hukuki Araştırmalar Derneği üyesi olan Saka, 2004 ve 2009 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye meclis üyesi ve hukuk komisyonu başkanı olarak çalıştı. “Baroda değişim zamanı” sloganıyla seçimlere hazırlanan Saka, İstanbul Barosu yönetiminin, üyelerinin sorunlarına ilgisiz kaldığını ve darbe iddiasıyla yargılanan sanıkların avukatlığına soyunduğunu, darbe girişimlerini meşrulaştırmaya çalıştığını iddia ediyor.