İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal: Yapamayacaksanız, bırakın

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, yargıç ve savcılara seslenerek, “Baskıya karşı korkmak, sinmek, boyun eğmek, beklenti içinde olmak, bir takım yapılara veya kişilere tabi olmak, biat etmek gibi bir hakkınız yoktur, olamaz. Bunları yapamayacaksanız lütfen o koltukları işgal etmeyiniz, istifa ediniz ve millete dönünüz” dedi.

Hilal Köse

Kocasakal, Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte İstanbul Barosu binasında düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarını azaltacak yasa tasarına dikkat çeken Kocasakal, 2010 referandumuyla HSYK’yı denetimi altına alan, ‘sulh ceza hakimlikleriyle’ özel mahkemeler oluşturan siyasi iktidarın, yargıya son darbeyi indirmeye hazırlandığını söyledi. “İşin Türkçesi, hakimler azlediliyor” diyen Kocasakal, şöyle devam etti: “Anayasaya ve hukuk güvenliği ilkesine açıkça aykırı olan tasarı ile yargıda artık sadece siyasi iktidara yakın olanlar cirit atabilecektir. Aynı tasarıda yer alan kayyum tayini ile ilgili düzenleme, mülkiyet hakkını tehdit etmekte, biat etmeyenler üzerinde ‘sopa’ yaratmaktadır. Yüksek yargı başkanlarının, gönüllü çay imeceliğindeki gayretleri kamuoyunun malumudur ancak bu paketle ilgili ciddi herhangi bir görüş ifade etmemeleri ilginçtir. Yargıda Birlik Platformu’nun bu süreçteki sessizliği de son derece manidardır. Platformun esasen, yargıda sadece iktidarın egemenliğini sağlamaya yönelik bir platform olduğu anlaşılmaktadır.”


Bir kuzudan kaç post çıkar?

İktidarın paralel yapıyla mücadeleyi kullanarak, yargıyı tek bir kişiye bağlama teşebbüsünün kabul edilemeyeceğini vurgulayan Kocasakal, “Bu yapı ile mücadele öyle bir hale geldi ki; bir kuzudan kaç tane post çıkaracaksınız. Her türlü muhalif sese karşı maymuncuk gibi kullanılması kabul edilemez. Tüm bu hukuksuzluklara göz yumanlar, yapanlarla birlikte er ya da geç Cumhuriyet yargısına hesap verecek” diye konuştu.


Hakimlere seslendi


Kocasakal, hakimler ve savcılara ise şöyle seslendi: “Sorumluluğunuz ve vebaliniz büyüktür. Hiç bir yere bağlı, bağımlı olamazsınız, hiç kimseden emir alamaz, hiç bir baskıya boyun eğemezsiniz. Baskıya karşı korkmak, sinmek, boyun eğmek, beklenti içinde olmak, bir takım yapılara veya kişilere tabi olmak, biat etmek gibi bir hakkınız yoktur, olamaz. Bunları yapamayacaksanız lütfen o koltukları işgal etmeyiniz, istifa ediniz ve millete dönünüz. Yüksek yargı makamlarında oturanlara yüksek sözcüğünü hatırlatmak istiyorum. Bu günler gelir geçer, siyasilerin önünde eğilip bükülmek, düğmesi olmayın cübbeyi iliklemek yüksek yargı mensuplarına yakışmaz.”


‘Yeni Anayasa yapamazsınız’


Hiçbir iktidarın yeni bir anayasa yapa hak ve yetkisinin olmadığını, bu çabanın Anayasa’yı cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs suçunu oluşturduğunu da belirten Kocasakal, “Anayasa’yı, ilk 4 madde hariç değiştirebilirsiniz. 7. madde Türk milleti adına yasama yetkisi veriyor. Yeni bir Anayasa yapmak, yasama yetkisi değildir. ‘Anayasama’ yetkisidir. Belirtmek isteriz ki, hiç kimsenin gücü Anayasa’dan Türk’ü ve Atatürk’ü silmeye yetmez, yetmeyecektir. Bedeli ne olursa olsun, Türk milleti buna izin vermeyecektir” dedi.


Cumhuriyet alerjisi

Cumhurbaşkanı’nın Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapılacağı yönündeki açıklamalarını ‘provokasyon’ olarak değerlendiren Kocasakal, şu ifadeleri kullandı: “Bu ısrar, basit bir inatlaşma değil. Topçu Kışlası’nın simgeselliği üzerinden Cumhuriyet’e meydan okumadır. 31 Mart gerici ayaklanmasının simgesini, Taksim’e yeniden inşa etmenin başka bir nedeni yoktur. AKM’nin yıkılması girişimi de aynı alerjinin bir parçasıdır.”


‘Beşiktaş’a uyarı yaptık’

Beşiktaş’ın yeni stadından İnönü isminin çıkarılması nedeniyle kulübe ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bir mektup yazdıklarını belirten Kocasakal, Müdürlüğün de kulübü arayarak ismin kullanılması için uyarıda bulunduğunu ifade etti. Gelişmeleri takip ettiklerini söyleyen Kocasakal, “İnönü ismi kullanılmazsa dava açacağız. İlgili yasa bu değişikliğe izin vermiyor. B.J.K İnönü Stadı, kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. İnönü adı, önüne ne eklenirse eklensin, simgesel, tarihi ve mimari bir kültür varlığını anlatmak üzere kullanılmak zorundadır” diye konuştu.

‘Biz söylemiştik’

Özgür Gündem’in nöbetçi genel yayın yönetmenlerinin tutuklanmasıyla ilgili görüşü sorulan Kocasakal, “Böyle bir yargının herkes için tehdit haline geleceğini söylerken, bazı kesimler o dönemde ‘yetmez ama evet’ dediler. Oh olsun demiyorum. Kimseye hukuksuzluk yapılmasını istemiyoruz. Ama söylemek istediğimiz buydu” dedi. İktidara ‘ateşle oynamayın, bu ateş herkesi yakar’ çağrısı yapan Kocasakal, polisle yurttaşın karşı karşıya getirilmek istenmesine de tepki gösterdi. Kocasakal, “Türkiye, 1 kişiden büyüktür. Cumhurbaşkanı’nın ‘beni halk seçti’ diye keyfi davranma hakkı yoktur” diye konuştu.