İstanbul Barosu 132 yaşında
İstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın, ''Hukuk devleti özleminin ifade ettiği, çağdaş hukuk alanlarını yakalayamamış olmanın derin üzüntüsünü taşıdıklarını'' söyledi.
cumhuriyet.com.trİstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın, Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi önünde bir grup avukatla, İstanbul Barosu'nun kuruluşunun 132. yıl dönümü ve 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
Muammer Aydın, ''Ülkemiz ne yazık ki hukuk devleti olma yolunda ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşıyor. Ancak bugün hukuk devletinin tüm kurumlarıyla işlediğini söylemeye olanak yoktur. Bu nedenle avukatlar, hukuk devleti olmada sorunları olan bir ülkenin hukukçuları olarak bu durumun acılarını, sancılarını ve sorumluluklarını, tıpkı avukatlık cüppeleri gibi yıllardır omuzlarında taşımaktadırlar'' diye konuştu.
Türkiye'de yargı reformunun kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu dile getiren Aydın, ''Bağımsız yargı ve tarafsız adalet ilkelerine ve objektif ölçütlere aykırı düzenlemelerle nesnel bir yargı reformundan söz edilemeyeceğini'' söyledi.
Felsefi temellerin mevcudiyetine ve yargı dünyasının bitmek bilmeyen taleplerine rağmen, yargı bağımsızlığının bir türlü sağlanamamasının Türkiye'nin önemli bir sorunu olduğunu kaydeden Aydın, mesleki anlamda başka hiçbir sorunun bu sorundan daha öncelikli, daha ivedi ve daha önemli olmadığını, tam aksine pek çok sorunun yargı bağımsızlığının sağlanamamış olması nedeniyle çözülemediğini ifade etti.
Aydın, ''132 yıllık bir hukuk mücadelesi ve var oluş, demokratik rejim içinde sorunların çözümü için yeterli bir zaman dilimini ifade eder. Gerçekten de bunca yıl sonra, hukuk devleti özleminin ifade ettiği, çağdaş hukuk alanlarını yakalayamamış olmanın derin üzüntüsünü taşımaktayız. Hiç kuşku yok ki bu uğurdaki savaşımların kazanılabilmesi, devleti yönlendirip ülkeyi yönetme iddiası taşıyan siyasi aktörlerin 'demokrasi' algılayışları ile yakından ilgilidir'' şeklinde konuştu.
Ödül törenindeki protesto
Basın mensupları tarafından ''Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü''nün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek'e verildiği törende yaşanan protestonun hatırlatılması üzerine Aydın, ''İstanbul Barosu birilerinin isteğine göre yönetilmez'' dedi.
Protestoya katılanların çoğunluğunun avukat olmadığını, öncelikle bunun sorgulanması gerektiğini belirten Muammer Aydın, şunları söyledi:
''Bir kısmı sadece yandaşlık adına oradaydı. Sorun çıksın adına oradaydı. Bu ödülün yıllardır 'Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü' olarak verilmesi İstanbul Barosunun kendi özgür iradesiyle, hukuk ödülü olarak, hukuk içinde Cumhuriyete ve değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine katkı yapan hukukçulara verilmesi anlamındadır.
Bu ödülün verilmesi ile ilgili karar tarihi 17 Şubattır. Dolayısıyla, karara bakarsanız, bunun HSYK'nın çalışmalarıyla sonraki tasarruflarıyla hiçbir alakası yoktur. Bu sadece hukukçu ödülüdür. Avukat ödülü değildir. Hakime de savcıya da avukata da verilebilir. Hukuk çalışması yapan bir başka kişiye de verilebilir. Ama Atatürk'ün Adalet Bakanı olan Mahmut Esat Bozkurt'u aradan geçen 80 yıl sonra faşist olarak nitelemek kimsenin haddine değildir. Herkes önce kendi yaptıklarını sorgulasın. 80 yıldır sesi çıkmayan, düne kadar bununla ilgili tek kelime etmeyenler bugün hem bölücü hem gerici anlayışla bir araya geliyorlarsa asıl sorgulanması gerekenin bu olduğuna bir kez daha dikkat çekiyorum. Ama şu bilinmelidir ki Türkiye'de yapılmak istenenler kesinlikle ve kesinlikle hukuk duvarına çarpacaktır.''