"İşsizlik Türkiye'nin birinci sorunu"
TÜRMOB Genel Başkanı Türker, "Yaşanan ekonomik krizle birlikte işsizlik ülkemizin acilen çözülmesi gereken temel sorunu haline gelmiştir. İşsizlik oranındaki tarihi artışta, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları, iç ve dış talebin azalması, yatırım talebinin düşmesi, ekonomik faaliyetlerin hacmindeki daralma başta gelen faktörlerdir" dedi.
cumhuriyet.com.trTürkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Araştırması 2009 Ocak Dönemi sonuçlarını değerlendiren Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masum Türker, işsizliğin sosyal güvenlik sistemini ciddi oranda etkilediğini söyledi. Türker yaptığı açıklamada şu görüşleri savundu:
"İşsiz kalan sigortalılar ve bakmakla yükümlü bulundukları kimseler sağlık yardımı alamayacak. 5510 sayılı Kanun'a göre; sigortalılığı sona erenler son bir yıl içinde en az 90 gün prim ödemişlerse kendileri ve bakmakla yükümlü bulundukları kimseler üç ay daha sağlık yardımlarından yararlandırılacak, son bir yıl içinde 90 gün prim ödememiş olanların ve bakmakla yükümlü bulundukları kimselerin sağlık yardımları ise işsiz kaldıkları tarihten 10 gün sonra kesilecek."
"İşsiz kalan sigortalılar daha geç emekli olabilecek"
Türker şöyle devam etti:
"Emeklilik hakkının elde edilebilmesi için doldurulması gereken prim ödeme gün sayıları ve emeklilik yaşı 5510 sayılı Kanunla artırılmış ve sürekli çalışma olanağı bulabilen sigortalıların bile yerine getirmekte zorlanacakları seviyelere yükseltilmiştir. Dolayısıyla işsiz kalan sigortalıların emeklilikleri daha ileri yaşlarda gerçekleşebilecek veya emeklilik hakkını elde etmeleri mümkün olmayacaktır."
"İşsizlik sosyal güvenliğin finansmanını olumsuz etkileyecek"
Türker, Türk sosyal güvenlik sisteminin finansmanının dağıtım yöntemine dayandığını belirterek şunları söyledi:
"Dağıtım yönteminde belli bir dönemin prim gelirleriyle aynı dönemin giderlerinin karşılanması söz konusu olduğundan, sisteme prim ödeyen sigortalılarla sistemden gelir ve aylık alanlar arasında orantılı bir denge bulunması gerekmektedir. Sosyal güvenlik sistemimiz büyük finansman açığı vermektedir.
İşsizlik artışının prim ödeyenlerin sayısında meydana getireceği azalış sistemin finansman açığının büyümesi ve genel bütçe üzerindeki yükünün daha da artması sonucunu doğuracaktır."
"İşsizlik sigortası soruna çözüm getirmemektedir"
Türker, "İşsizlik sigortası soruna çözüm getirmemektedir" iddiasını da şöyle savundu:
"İşsiz kalan sigortalının işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki son 120 günü kesintisiz olmak şartıyla, son üç yıl içinde adına toplam olarak en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekmektedir.
İşsizlik ödeneğinin günlük tutarı da, sigortalının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten önceki son dört aylık prime esas kazançları üzerinden hesaplanan ortalama günlük brüt kazancının yüzde 40' ıdır. İşsizlik sigortasından ödenek alınabilmesinin şartları ile ödeneğin miktarı ve süresinin işsiz kalan sigortalıların sorunlarına çözüm getirmemektedir."