"İşsizliğin patlamasının sorumlusu siyasi iktidardır"
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 15.5'lik işsizlik oranını değerlendiren KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, kriz karşısında emekçilerin tüm uyarılarına rağmen işten çıkarmaları durduracak, istihdamı arttıracak önlemleri almaktan kaçınan siyasi iktidar, işsizliğin patlamasının birinci derece sorumlusudur" dedi.
cumhuriyet.com.trKESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayımladığı veriler üzerine yaptığı yaptığı yazılı açıklamada, "Yerel seçimler nedeniyle krizi yok sayan politikalar uygulayan, kriz artık dayanılmaz bir hal aldığında ise tamamen sermaye kesiminin kriz karşısında korunmasına dayalı, tüketimi arttırıcı önlemlerle sorunu çözebileceğini düşünen AKP'nin ekonomi yönetimi iflas etmiştir" diye konuştu.
Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in Hane Halkı İşgücü verisinde ortaya konan yüzde 15.5'lik işsizlik oranının bunun en somut kanıtı olduğunu savundu.
KESK Genel Sekreteri açıklamasında, "İşsizlik Türkiye'nin onlarca yıldır en temel sorunlarından biri olma niteliğini korumuş, bir türlü iyileştirilemeyen bir yara halini almıştı.
Ancak AKP iktidarının güvencesizliği, taşeronlaştırmayı öne çıkaran politikaları, ekonominin yönetiminde sermayenin çıkarlarını kimi zaman sermayeden bile çok önüne koyan emekçi düşmanı yaklaşımı kriz koşullarında mevcut bu yarayı kangrene dönüştürmüştür" dedi.
Her işsizlik rakamı bir öncekinin rekorunu kırıyor
İktidarın krize karşı birbiri ardına devreye soktuğu paketlerin işsizlikte yaşanan patlamayı durduramadığını ifade eden Şimşek şunları kaydetti:
"TÜİK'in her ay açıkladığı yeni işsizlik rakamı bir önceki rekoru kırmakta, siyasi iktidarın politikaları işsizlikteki patlamayı durduramamaktadır. Siyasi iktidar, yerel seçimlerde oylarının yüzde 18'ini kaybetmiş olduğu gerçeği karşısındaki tutumunu gözden geçirmeli, emekçilere sefalet, yoksulluk ve işsizlikten başka bir vaadi olmayan, halkın ekmeğiyle oynayan politikaları terk etmelidir.
Öncelikle, dış borç ödemeleri durdurulmalı, silahlanma harcamaları azaltılmalı ve krize neden olan sermaye kesimi vergilendirmelidir.
Buradan elde edilecek kaynakla işten çıkarılmaları engelleyecek düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
İşsiz kalanların sağlık giderlerini devlet üstlenmelidir.
İşsizlik fonundan ödenen işsizlik ücretinin süresi uzatılmalı, kapsamı genişletilmelidir.
İstihdamı arttırıcı yatırımlara yönelinmelidir.
Açlık sınırı altında yaşayanlara 'vatandaşlık ücreti' ödenmesi uygulaması başlatılmalıdır.
İşsizliğe karşı günlük çalışma süresi ücret kaybı olmaksızın 7 saate indirilmelidir.
Çalışanların reel kaybı karşılanmalıdır."