‘İşsizleri dolarla kandırıyorlar’
Eski CHP milletvekili Umut Oran, Adıyaman’daki IŞİD gerçeğini yerinde inceledi.
cumhuriyet.com.trEski CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Suruç katliamı sonrasında gündeme gelen Adıyaman’daki IŞİD gerçeğini, yerinde inceledi ve bir rapor haline getirdi. 26-27 Temmuz’da Adıyaman’a giderek halkın ve partililerin IŞİD ile ilgili sıkıntılarını dinleyen Oran, raporunu CHP TBMM Grubu’na da aktardı. İşte rapordan bölümler:
* Örgüt elemanları başlangıçta 6 bin dolar verdiği gençleri kandırıyor, daha sonra 1200’er dolar vermeye devam ediyor.
* Adıyaman Emniyeti’ne 18 aile “çocuğum kayboldu” diye başvurdu, IŞİD’e eleman sağlayanların açık kimliklerini verdi işlem yapılmadı.
* İşsizlik nedeniyle çay ocakları ve kahvehane sayısı tüm işyeri sayısını ikiye katlamış durumda. Bazı yerler IŞİD için karargâh haline geliyor.
* Dağlarda, yaylalarda yaşayan Adıyamanlılar ve Alevi yurttaşlar evlerinin önünde, köylerinin dışında gece gündüz IŞİD baskınına karşı nöbet tutuyor.
* Vatandaş, IŞİD’in tuzağına düşürdüğü kendi çocuklarını dahi ihbar ediyor ama kimseden “tık” yok. Sanki IŞİD’i “görme, duyma, konuşma” emri gelmiş hali var.
* Adıyaman Başsavcılığı’nda 6 aydır devam eden ve 200’ü aşkın şüphelisi bulunan gizli bir soruşturma olmasına karşın iddianame bir türlü hazırlanamıyor.
* IŞİD kollanırken, vatandaş da “Adıyaman’ın ismi IŞİD ile anılmasın, adı lekelenmesin” yalanıyla baskı altına almaya çalışılıyor.
* 2013’ten bu yana Adıyaman’da 200’ün üzerinde gencin IŞİD’e katıldığı belirtiliyor.
* IŞİD’e eleman sağlayan kişilerin kimler olduğunu aileler biliyor, açık kimlikleriyle emniyete bildiriyor. Bunların hiçbiri önlenmiyor.
Geceleri gizli defin yapılıyor
* İŞID’e katılan ve Suriye’deki çatışmalarda öldürülenler geceleri Adıyaman’da gizlice defnediliyor.
* Adıyaman’da nüfusun yüzde 36.6’sı sosyal güvenlikten yoksun. TEKEL’in satışı ve kapatılan fabrikalar 50 bin aileyi yani 350 bin insanı aç ve işsiz bıraktı.
* Adıyaman işsizlik oranı en yüksek ilk 5 il arasında. Adıyaman ekilebilir arazilerden 470 bin hektarını, bir ilçesini ve 85 köyünü Atatürk Barajına verdi.
* Ancak Baraj’dan ve GAP’tan ciddi bir katkı almadı. Sulama alanı ancak yüzde 10’a ulaşabildi.