İşsizlere yönelik işbirliği
Dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'deki sosyal maliyetini azaltmak ve işgücü niteliğini yükseltmek amacıyla Ankara Sanayi Odası ile İŞKUR Genel Müdürlüğü "Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programları" adıyla bir mesleki eğitim programı başlattı.
cumhuriyet.com.trAnkara Sanayi Odası (ASO) ile İŞKUR Genel Müdürlüğü "Kriz İşsizlerine Mesleki Eğitim Programları" (KİMEP) adıyla bir mesleki eğitim programı başlattı.
ASO ile İş-Kur arasında krizde işsiz kalanların eğitilmesine yönelik başlatılacak olan KİMEP protokol imza töreni ASO Başkanı Nurettin Özdebir ile İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata arasında imzalandı. İmza törenine Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'de katıldı.
Eğitim programı kapsamında ASO üyesi işletmelerde kriz nedeniyle işsiz kalan çalışanlar ve diğer işsizler üç farklı eğitime tabi tutulacak ve meslek sahibi olan kursiyerlerin mesleklerindeki bilgi ve görgülerinin artırılması, meslek sahibi olmayanlara yeni bir meslek öğretilmesi ya da mesleklerini değiştirme imkanı sunulacak. İki yıl boyunca uygulanacak proje kapsamında ilk etapta 100 kişi eğitilecek. 2009 yılı içinde eğitilecek işsiz sayısı ise yaklaşık bin kişi olacak. Eğitimler öncelikle ASO'nun Sincan'da bulunan 1. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Erkunt Eğitim Merkezi'nde verilecek. Eğitim süresince İş-Kur kursiyerlere günlük 15 lira ödeyecek, ASO'da yol ve yemek ihtiyaçlarının yanı sıra gerekli eğitim kadrosu ile eğitim araç ve gereçlerini sağlayacak.
Protokol kapsamında 2 yıl süresince sanayinin ihtiyacı olan alanlarda, çeşitli mesleki eğitim programları düzenlenecek. İlk olarak düzenlenmesi planlanan Eğitim Programları "elektrik-elektronik teknolojileri eğitimi, soğutma-iklimlendirme eğitimi, bilgisayar desteki tasarım eğitimi, iş makineleri bakım-onarım ve imalat eğitimi, teknik ressamlık eğitimi, kaynakçılık eğitimi, bilgisayar destekli imalat eğitimi, mobilya imalatçılığı eğitimi, makine talaşlı imalat eğitimi, otomotiv teknolojileri eğitimi, otomasyon sistemleri bakım onarım" olacak. Bu eğitim programlara ilave olarak protokol süresince inşaat sektörünün ihtiyacı olan alanlarda da çeşitli eğitimlerin düzenlenmesi hedefleniyor.
Ekonomik daralma ilk 6 ay devam edecek
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı konuşmada, 27 yıl sanayicilik yaptığını ve bu süreçte çok çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını, çözüm bulamadığın en önemli sorunun nitelik eleman sıkıntısı olduğunu belirtti. Yaşanan kriz sürecinde dahi hiçbir işverenin kendi nitelikli elemanını kolay kolay işten çıkarmayacağını vurgulayan Çağlayan, durumun dışarıdan gözüktüğü kadar basit olmadığını dile getirdi.
Türkiye'de ekonomik daralmanın bu yılın ilk 6 ayında devam edeceğini vurgulayan Çağlayan, bütün programların buna göre yapıldığını söyledi. Çağlayan, "Bu kriz nasıl olsa bir süre sonra bitecek dünyada hiçbir kriz kalıcı olmadı. Bu kriz bittikten sonra, etkileri azalıktan sonra çıkış devam edecek. Umuyorum ki bu bir 'V' şeklinde hareket olur ve çıkışla birlikte işverenler çıkarmak zorunda kaldıkları insanları geri almaya başlayacaklar. Bunun çok fazla uzun sürmeyeceği kanaatindeyim" dedi. Çağlayan, geçilen süreçte insanlara mesleki eğitim kazandırılmasının önemine değindi.
Çağlayan, esnaf ve sanatkara kullandırılan 0 faizli kredilerde SSK borcunun olmaması ve borcun yapılandırılması şartının arandığını anımsatarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çok kısa süre içinde yapacakları bir çalışmayla SSK borcu olanların da bu krediden faydalanarak, gerekirse mahsup yapabilecekleri bir sistemi oluşturacaklarını dile getirdi.
Sorunun çözümü için güç birliği şart
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise konuşmasında, gelecek 7-8 aylık sürecin çok ciddi bir dayanışma içinde geçmesi gerektiğini belirterek, "Önümüzde 3 çeyreklik bir sıkıntılı süreç varsa burada işverenlerimiz, işçilerimiz, finans sektörümüz, kamu elbirliği içinde vatanperverliğimizi ortaya koymamız gerekiyor. Burada kimin elinde ne varsa bu dayanışmaya doğru uzatması gerekiyor ki bu kriz sürecini birlikte atlatalım" dedi. Böyle bir süreçte kimsenin kendini geri çekemeyeceğini söyleyen Çelik, "Hem krize küresel diyeceğiz hem krizin bütün dünyayı vurduğunu ifade edeceğiz sonra da çözümü konusunda güç birliği yapmayacağız. Bu doğru bir davranış değildir" diye konuştu.
Çelik, İşkur'a son 1 ay içinde 59 bin kişinin "İşimi kaybettim ve işsizlik ödeneğinden istifade etmek istiyorum" diye müracaat yaptığını belirtti.
Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, eczacılar ile yaşanan anlaşmazlığın sorulması üzerine, "Eczacının da kamu sorumluluğu var, sektöründe, ilaç üreten firmanın da kamu sorumluluğu var, amaç vatandaşın sağlığını tehlikeye atmak değil" dedi.
Çelik, yine Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile çalışmadan yana olduklarını belirterek, "Fakat konuşmadan, görüşmeden 'Ben bu oyunda yokum' mantığı ile yola çıkıp sonrada kamuoyunu yanıltmaya kalktığı zaman halk ile biz bunları çok net paylaşırız. Ocak 16'ya kadar bu konu aramızda çözülür çözülür protokole dönüşür, dönüşmezse biz geriye kalan 14 günlük süreyi yeni sistemi, yasal düzenleme ise yasal düzenleme yapacağız" dedi. Çelik, yurttaşın ilaç mağduriyeti gibi bir durumun olamayacağını kaydetti.