İşsize karşı fon
Hükümet artacak işsizliğe karşı önlem olarak işsizin parasını kullanacak.
Mustafa Çakır
Hükümet, 2019 ve 2020 artacak işsizliğe karşı önlem olarak İşsizlik Sigortası Fonu’nu devreye soktu. Ancak işsizlik maaşını artırmak yerine, harcamayı artırdı. Temel amacı işçilerin işsiz kaldıklarında maaş almaları olan fonun kaynakları, işsizliğe çözüm bulmak için kullanılacak. İşsizlik riskini azaltmak gibi çalışmalar için fondan kullanılacak miktar iki yıl boyunca yüzde 30’dan yüzde 50’ye çıkarıldı.
Sendikalar işsizlik maaşının artırılması, maaş alma süresinin uzatılması, yararlanma koşullarının esnetilmesini beklerken hükümetten başka bir karar geldi. İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili Cumhurbaşkanı kararı yayınlandı. İşsizlik Sigortası Yasası’nda, fonun bir önceki yıl prim gelirlerinin yüzde 30’unun şu amaçlar için kullanılması öngörülüyor: “İşgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, işgücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapmak ve fondan ödenmek üzere vize edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlar ile bunlardan ilgili mevzuatına göre kurum kadrolarına atanan ve kurumda çalışmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeleri gerçekleştirmek.”
Fon 125 milyar liraya çıktı Hükümetin Yeni Ekonomi Programı olarak adlandırdığı Orta Vadeli Program’da işsizliğin 2019’da yüzde 12.1’e çıkması, 2020’de yüzde 11.9 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kararla hükümet iki yıl boyunca yüksek seyredecek işsizliğe karşı fonu devreye sokmuş oldu. Fona işçiler yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet ise yüzde 1 oranında prim ödüyor. Fon kaynaklarının çok az bir bölümü işsiz kalan işçilere maaş olarak ödeniyor. Son verilere göre İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlığı 125.4 milyar liraya ulaşmış durumda. |