İşsiz, okul güvenliğini sağlayacak

İŞKUR yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından MEB’e bağlı resmi okulların güvenliğinin sağlanması için “Toplum Yararına Program” kapsamındaki istihdam modeline geçildi.

Ozan Çepni

İçişleri Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında okulların polisler tarafından korunacağını açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul güvenliği konusunda geri attı. İŞKUR’un “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği”ne eklenen geçici madde ile önümüzdeki iki eğitim öğretim döneminde okul güvenliğinin İŞKUR ile yapılan projelerle sağlanması planlandı.

Eklenen geçici madde ile İŞKUR üzerinden okul güvenliği için personel istihdamı formülü yaratıldı. Yönetmelikte, Toplum Yararına Program (TYP) da “İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmet” olarak tanımlandı. Program kapsamında da özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını amaçlandı. Ayrıca okul güvenliği için MEB’in de dahil edildiği alanda TYP, işsizlere geçici gelir desteği sağlayan programlar olarak belirtildi.

Kapsam genişletildi
Geçici madde ile yönetmelikteki bazı maddelerin de kapsam dışı bırakılmasına karar verdildi. Yönetmelikte sadece “çevre temizliği”, “kamusal altyapının yenilenmesi”, “okullarda çevre düzenlemesi”, “bakım onarım ve temizlik işleri yapılması”, “Restorasyon, tarihi ve kültürel mirasın korunması”, “ağaçlandırma”, “Park düzenlemeleri”, “Vadi ve dere ıslahı”, “erozyon engelleme çalışmaları” gibi alanlarda uygulanabileceği hükmü yer almasına karşın MEB’in geçici maddesi kapsam dışında tutuldu. Ayrıca güvenlik personeline yönelik düzenleme için yönetmelikteki “il geneli ihtiyaçların göz önünde bulundurulması şartı” ve “belirli bir mesleğe yönelik TYP’ler değerlendirilmeye alınmaz” hükmü de devre dışı bırakıldı.

STK’ye emanet
Yönetmelik kapsamında sivil toplum kuruluşlarının da (STK) İŞKUR üzerinden “işbirliği” adı altında okul güvenliği için rol alabilmesinin önü açıldı. Yönetmeliğe göre TYP projesi düzenleyebilecek “hizmet sağlayıcıları” kamu kurum ve kuruluşları ve STK’ler olarak belirlendi. MEB’in son yıllardaki işbirliklerini STK görünümlü dini kuruluşlar ile yapması okul güvenliği konusunda oluşabilecek açıkları da gözler önüne serdi.